Friday 28 February 2014

ΙΕΑ: Η ενσωμάτωση αιολικής και φ/β ενέργειας απαιτεί μικρό επιπρόσθετο κόστος

Με νέα μελέτη της η ΙΕΑ υποστηρίζει ότι η ενσωματώνοντας ένα μεγάλο μερίδιο, πχ 30% αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας, στο μείγμα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της κάθε χώρας θα υπάρξει μακροπρόθεσμα μια μικρή μόνον αύξηση κόστους.

Ωστόσο, το κόστος εξαρτάται με το κατά πόσο είναι ευέλικτο αυτή τη στιγμή το σύστημα και τι στρατηγική υιοθετήθηκε προκειμένου να υπάρξει ευέλικτη ανάπτυξη του συστήματος μακροπρόθεσμα.
Η διαχείριση αυτής της μετάβασης θα είναι πιο δύσκολο για ορισμένες χώρες ή ορισμένα συστήματα ισχύος, αναφέρει η ΙΕΑ. «Η ενσωμάτωση μεγάλων μεριδίων ΑΠΕ στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τον μετασχηματισμό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μιας χώρας», εξηγεί η Εκτελεστική Διευθυντής της ΙΕΑ, Maria van der Hoeven.
«Σύμφωνα με την κλασσική προσέγγιση, οι μεταβλητές ΑΠΕ εισέρχονται σε ένα υφιστάμενο σύστημα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις διαθέσιμες επιλογές αναφορικά με τον συνολικό μετασχηματισμό του. Αυτή η προσέγγιση χάνει, όμως, την ουσία», τονίζει η van der Hoeven.
Ο μετασχηματισμός αυτός έχει 3 βασικές προϋποθέσεις: την ανάπτυξη μεταβλητών ΑΠΕ χρησιμοποιώντας state-of -the art τεχνολογία, τη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και των αγορών και επένδυση σε συμπληρωματικά ευέλικτα μέσα. Οι προκλήσεις ενός τέτοιου μετασχηματισμού εξαρτώνται από το αν το ενεργειακό σύστημα είναι «σταθερό» ή «δυναμικό».
Σε «σταθερά» συστήματα, όπως π.χ. αυτά της Ευρώπης, η υφιστάμενη βάση υποδομών θα συμβάλει στο να υπάρξει επαρκής ευελιξία ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή από μεταβλητές ΑΠΕ. Ωστόσο, καθώς απουσιάζει η αύξηση της ζήτησης, η αύξηση στην παραγωγή από μεταβλητές ΑΠΕ αναπόφευκτα θα σημάνει αντικατάσταση των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής, γεγονός που θα πιέσει οικονομικά το σύστημα.
Οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας, συνεπώς, δεν επέρχονται μόνο ως συνέπεια της μεταβλητότητας. Η πρόκληση της αλλαγής σε «σταθερά» συστήματα έχει δύο σκέλη: την ανάπτυξη των νέων ευέλικτων συστημάτων και των περιορισμό των μη ευέλικτων τμημάτων των παλιών συστημάτων.
Οι κυβερνήσεις με σταθερά συστήματα αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις πολιτικής σχετικά με το πώς θα χειριστούν τις αναδιανεμητικές επιπτώσεις, ιδίως εάν άλλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αποσυρθούν πριν από το τέλος της «ζωής» τους και, αν ναι, ποιος θα πληρώσει για τις νέες υποδομές. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι δυνατή μόνο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και της βιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση, «αυτές οι προκλήσεις μπορούν να υπερνικηθούν και δεν πρέπει να τις αφήσουμε να μας κάνουν να παραβλέψουμε τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αν οι χώρες του ΟΟΣΑ θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους ως πρωτοπόροι στον τομέα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ερωτήματα στο εξής», δήλωσε η Maria Van der Hoeven.
Αντίθετα, σε περιπτώσεις «δυναμικών» συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως Ινδία, Κίνα, Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, τα αιολικά και φ/β μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την κάλυψη της αύξησης της ζήτησης. Η ενσωμάτωση μεταβλητών ΑΠΕ στο δίκτυο μπορεί - και πρέπει - να αποτελέσει προτεραιότητα. Με κατάλληλες επενδύσεις, ένα ευέλικτο σύστημα μπορεί να δημιουργηθεί από την αρχή, παράλληλα με την ανάπτυξη των μεταβλητών ΑΠΕ.
«Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν πραγματικά μια ευκαιρία! Μπορούν να κάνουν το άλμα προς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του 21ου αιώνα. Και πρέπει να καρπωθούν τα σχετικά οφέλη», κατέληξε η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΙΕΑ.
Επί του παρόντος πάντων, αιολικά και φ/β αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μερικές χώρες έχουν ήδη πολύ υψηλά μερίδια. Στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Δανία, η αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια αντιπροσώπευσαν περίπου το 10% - 30% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του 2012.
 
http://www.energypress.gr/news/IEA:-H-enswmatwsh-aiolikhs-kai-f-b-energeias-apaitei-mikro-epiprostheto-kostos

No comments: