Tuesday 25 February 2014

Χαμηλότερο τέλος διέλευσης για το αζέρικο πετρέλαιο όρισε η Transneft

Χαμηλότερο τέλος διέλευσης για το αζέρικο πετρέλαιο, που μέσω του αγωγού Μπακού-Νοβοροσίσκ φτάνει στην Κασπία, έθεσε η ρωσική Transneft, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη χρήση του αγωγού και ως εκ τούτου τα έσοδα, αναφέρει η Kommersant.

Τον Μάιο του 2013, η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία διέλευσης (transit agreement) με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), διότι -σύμφωνα με αξιωματούχους- οι Αζέροι δεν απέστειλαν τις προσυμφωνηθείσες ποσότητες πετρελαίου, καθιστώντας τη λειτουργία του αγωγού ασύμφορη οικονομικά.
Σύμφωνα με τη συμφωνία διέλευσης, ο αγωγός έπρεπε να μεταφέρει 5 εκατ. μετρικούς τόνους αργού ετησίως, με ένα τέλος διέλευσης στα 15,67 δολ. ανά μετρικό τόνο. Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο η κρατική Transneft δήλωσε ότι το τέλος θα πρέπει να φτάσει στα 720 ρούβλια (22 δολ.) τον μετρικό τόνο, αν το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούσε να θέλει να αντληθούν περίπου 1,5 εκατ. μετρικοί τόνοι το χρόνο.
Από την πλευρά της η SOCAR απέρριψε την ρωσική πρόταση και αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους Ρώσους, δηλώνοντας ότι θα έστελνε το μεγαλύτερο μέρος του αργού της από την Τουρκία, μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν.
Τελικά, στις 18 Φεβρουαρίου η Transneft υπαναχώρησε στις αρχικές της απαιτήσεις, συμφωνώντας για τέλος διέλευσης που φτάνει τα 12,7 δολ. ανά μετρικό τόνο (453,95 ρούβλια), αρκετά χαμηλότερα από το αρχικό συμφωνηθέν τέλος.
 
http://www.energypress.gr/news/Hamhlotero-telos-dieleyshs-gia-to-azeriko-petrelaio-orise-h-Transneft

No comments: