Tuesday 25 February 2014

Τα αιολικά πάρκα δεν βλάπτουν την υγεία αποφαίνονται Αυστραλοί επιστήμονες

Το ζήτημα των επιπτώσεων της λειτουργίας αιολικών πάρκων στην άγρια ζωή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία αποτελεί πεδίο συχνών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε οργανώσεις προστασίας της φύσης, εταιρείες, κυβερνήσεις και επιστήμονες.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της διαμάχης, που λαμβάνει χώρα σε διεθνή κλίμακα, το Εθνικό Συμβούλιο Υγειονομικής και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας δημοσιοποίησε προσχέδιο έκθεσης στο οποίο αναφέρεται ότι “δεν έχουν βρεθεί αξιόπιστα ή συνεπή αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα αιολικά πάρκα προκαλούν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων”.
Στο ενημερωτικό σημείωμα που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Γουόρικ Άντερσον αναφέρεται ότι βρέθηκαν “ορισμένα συνεπή, αλλά χαμηλής ποιότητα στοιχεία που συνδέουν την εγγύτητα σε αιολικά πάρκα με εκνευρισμό και άλλα λιγότερο συνεπή που τα συνδέουν με διαταραχές ύπνου και επιδείνωση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν αυτές οι συνέπειες προκαλούνται από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες ή από άλλους σχετιζόμενους παράγοντες”.
Το Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας της Αυστραλίας ανέφερε ότι το έγγραφο αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει την ασφάλεια της αιολικής ενέργειας και παραπέμπει στην οδηγία των υπηρεσιών Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώρια που αναφέρει ότι ο θόρυβος κάτω από τα επίπεδα ακοής δεν επηρεάζει την υγεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, Σάιμον Τσάπμαν σε έρευνα που διενήργησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παράπονα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι πολύ συχνότερα σε περιοχές έντονης δραστηριοποίησης οργανώσεων κατά της αιολικής ενέργειας. Συμπεραίνει δε ότι οι ασθένειες που αποδίδονται στις ανεμογεννήτριες οφείλονται περισσότερο στον ψυχικό αντίκτυπο της υπόνοιας ότι πράγματι βλάπτουν παρά στις ίδιες.
Παρόλα αυτά, πολλοί κάτοικοι περιοχών της Αυστραλίας εμπλέκονται ενεργά στο κίνημα κατά της αιολικής ενέργειας και πιστεύουν ότι οι ανεμογεννήτριες τους βλάπτουν. Το ζήτημα απασχολεί και την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας με τον κυβερνητικό συνασπισμό να υπόσχεται περαιτέρω έρευνα στο ζήτημα.

http://www.econews.gr/2014/02/25/aioliki-energeia-blaptei-112357/

No comments: