Thursday, 27 February 2014

Πρέπει να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση από τον άνθρακα, λέει Κινέζος ειδικός

Η Κίνα σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερο την εσωτερική της παραγωγή φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτής από μη συμβατικές πηγές, και να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας στη Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Πολιτικής της χώρας.
«Νομίζω ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εκπομπές, ιδίως με τη ρύπανση του αέρα που αντιμετωπίζει», δήλωσε ο Xu Xiaojie κατά τη διάρκεια παρουσίασης στις 25 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Ο άνθρακας θα εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το 2034, αλλά όχι στο βαθμό που συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε. «Οι τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών υπάρχουν, αλλά είναι ακριβές. Η καλύτερη λύση είναι να μειωθεί η κατανάλωση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση περισσότερου φυσικού αερίου. "
Οι τελευταίες ενεργειακές προβλέψεις της Κίνας κάνουν λόγο για αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου από το 2035, ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να αυξάνονται μόνο μέχρι το 2020, οπότε και προβλέπεται να αρχίσουν να μειώνονται καθώς θα ανεβαίνει η εγχώρια παραγωγή, είπε ο Xu. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης θα προέλθει από μεθάνιο από κοιτάσματα γαιάνθρακα (και άλλες μη συμβατικές πηγές), αλλά, αρχικά τουλάχιστον, όχι από σχιστολιθικά κοιτάσματα αερίου, ανέφερε.

Οι σχηματισμοί shale gas απαντώνται σε όλη τη χώρα, αλλά συγκεντρώνονται κυρίως στη λεκάνη Σετσουάν στα νοτιοδυτικά, όπου κινεζική National Petroleum συνεργάζεται με την Royal Dutch Shell PLC σε αρχικό σχέδιο, πρόσθεσε ο Xu.

Ο Xu θεωρεί, ωστόσο, ότι είναι απίθανο η Κίνα να μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία του σχιστολιθικού φυσικού αερίου που σημείωσαν οι ΗΠΑ. «Έχουμε δει ανεξάρτητους παραγωγούς να παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά παρόμοιες μικρές εταιρείες δεν υπάρχουν στην Κίνα», δήλωσε ο Xu. Ο ίδιος αναμένει περισσότερες ευκαιρίες ώστε το shale gas να γίνει διαθέσιμο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει άλλες πολυεθνικές εταιρείες που συνεργάζονται με κρατικές επιχειρήσεις.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα πρέπει να αυξηθούν μέχρι η εγχώρια παραγωγή να αρχίσει να αναπτύσσεται, σύμφωνα με τον Xu. «Έχουμε πολλά σχέδια και προσδοκούμε να διπλασιάσουμε τις εισαγωγές μας από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν», είπε. «Η Ρωσία εντάσσεται πάρα πολύ στα σχέδιά μας, αλλά θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά ως το 2018 αλλιώς η αγορά μπορεί να χαθεί."

Επίσης, περισσότερο LNG αναμένεται να φθάσει την Κίνα από την Αφρική. «Οι σινο-αφρικανικές σχέσεις είναι ένα μεγάλο θέμα», δήλωσε ο Xu. «Πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας, μολονότι τα θέματα της λογοδοσίας και της διαφάνειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η προσέγγισή μας είναι διαφορετική από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους, επειδή χρησιμοποιούμε συνολικούς αριθμούς αντί του διαχωρισμού σε upstream και downstream».

Συνέστησε οι κινεζικές εταιρείες να λάβουν πιο σοβαρά τις κοινωνικές ευθύνες στις αφρικανικές χώρες όπου εργάζονται. «Θα πρέπει να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση σταθερών συστημάτων εκεί», είπε.

Η μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της Κίνας θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και των μορφών ενέργειας, καθώς και στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, τόνισε ο Xu. Για πρώτη φορά, όμως, θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την περιβαλλοντική ισορροπία παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, μαζί με μια μεγαλύτερη έμφαση στις ανθρώπογενείς επιδράσεις, πρόσθεσε.

«Οι ενεργειακές πολιτικές μας πρέπει να επανεξετασθούν και να αξιολογηθούν», δήλωσε ο Xu. «Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Το αόρατο χέρι της αγοράς μπορεί να παίξει τόσο μεγάλο ρόλο, όσο και οι πολιτικές. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση για τις νέες τεχνολογίες, παρόλο που η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει. Τα τοπικά συμφέροντα έχουν επίσης τη σημασία τους».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=79590

No comments: