Thursday 27 February 2014

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στη Λατινική Αμερική

Απογειώνονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Μεξικό, με την κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λατινική Αμερική, ισχύος 30 MW, Aura Solar I.

Το Μεξικό φαίνεται έτοιμο να “βαφτιστεί” έδρα της Λατινικής Αμερικής για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, με τη ισχύ των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών να αναμένεται να τετραπλασιαστούν από 60 στα 240 MW, μέχρι το τέλος του έτους. Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας έχει θέσει ως στόχο το 35% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από μη ορυκτές πηγές μέχρι το 2024.
Στο Λα Παζ, όπου η ρύπανση που παράγει ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων, μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ευπρόσδεκτη λύση για καθαρή ανάπτυξη.
Το έργο που κοστίζει 100 εκατομμύρια δολάρια, προβλέπει την εγκατάσταση 132.000 φωτοβολταϊκών πάνελ και πρόκειται για την πρώτη τέτοιου μεγέθους ιδιωτική επιχείρηση στη χώρα, που παίρνει ένα τραπεζικό δάνειο για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ίδρυμα Thomson Reuters, ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έδωσε για το έργο ένα δάνειο ύψους 25 εκατ. δολαρίων και επίσης βοήθησε να βρεθούν άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από τη Mεξικανική Tράπεζα Aνάπτυξης Nacional Financiera (Nafin). Σύμφωνα με το Greentech Media , δύο αριθμοί εξηγούν γιατί το έργο Aura Soar I στο Μεξικό προχωρά ως ηλιακό έργο με σημαντική εμπορική αξία.
Πρώτον, η περιοχή Baja California Sur λαμβάνει 7,5 κιλοβατώρες της ηλιακής ενέργειας ανά τ.μ. την ημέρα. Αυτό είναι περίπου τρεις φορές περισσότερο από τα μέσα επίπεδα στη Γερμανία και κατά 50% υψηλότερη ποσότητα από ό, τι στη νότια Καλιφόρνια. Τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας μεταφράζονται σε υψηλότερη απόδοση για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεύτερον, 230 δολάρια ανά μεγαβατώρα είναι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το 2013 στον κόμβο Λα Παζ της περιοχής Baja California Sur, όπου το έργο Aura Ι θα πραγματοποιηθεί. Κατά τις ώρες αιχμής, τους μήνες αιχμής, οι τιμές μπορούν να φτάσουν στα 380 δολάρια τη μεγαβατώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, τα ακαθάριστα έσοδα από την παραγωγή του εργοστασίου υπολογίζεται να είναι μεταξύ 13 και 14 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος μόνο.
Την ώρα που όλος ο πλανήτης φιλοδοξεί να μεταβεί προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών του άνθρακα που δεν θα εξαρτάται πλέον από τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων, στο Μεξικό δίνεται η ευκαιρία να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των παλιών, επιβλαβών πηγών ενέργειας, χτίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον.

http://www.econews.gr/2014/02/27/fotovoltaika-mexiko-112535/

No comments: