Friday 28 February 2014

Ανταγωνιστικά τιμολόγια από τη ΔΕΗ για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την παροχή εκπτώσεων στα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας αποφάσισε η γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο στη γνωστή διελκυστίνδα με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμή πώλησης του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, λόγω των έκτακτων συνθηκών κρίσης που επικρατούν καθώς επίσης και το γεγονός ότι πιθανή απειλή στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θα απειλούσε τη συνολικότερη προσπάθεια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες και για την ίδια τη ΔΕΗ (πτώση της ζήτησης, αύξηση ανεξόφλητων λογαριασμών κτλ) ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου -ήτοι του ελληνικού δημοσίου- προχώρησε πέρα από τις εκπτώσεις που είχε ήδη συμφωνήσει το Δ.Σ. της ΔΕΗ και πρότεινε:
Tην παροχή έκπτωσης 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης. Επιπλέον έκπτωση 10%, λόγω όγκου, στα τιμολόγια Α5 των μεγάλων ενεργοβόρων πελατών της ΔΕΗ (όπως το Αλουμίνιο και η ΛΑΡΚΟ). Παράλληλα αποφασίστηκε έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 ειδικά για τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα, ως κίνητρο για την αύξηση της ζήτησης σε ώρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινό τιμολόγιο και σαββατοκύριακα). Η έκπτωση αυτή αφορά στην πραγματικότητα την χαλυβουργία. Σημειώνεται ότι η απόφαση θεωρείται ότι ρυθμίζει προσωρινά και έκτακτα τα τιμολόγια, μόνον για τη διετία 2014 - 2015. 
Η λύση αυτή εγκρίθηκε από τους παριστάμενους μετόχους και μόνο οι εκπρόσωποι του Ταμείου των Εργαζομένων της Επιχείρησης, οι οποίοι κατέχουν 7 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ, ψήφισαν κατά. Επίσης, υπέρ ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος η γενική συνέλευση ενέκρινε τα πεπραγμένα της διοίκησης της εταιρείας (μέχρι τώρα) για την υπόθεση της Αλουμίνιον.
 
«Δεν τίθεται θέμα αύξηση των οικιακών τιμολογίων» 

Στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων, πηγές του υπουργείου ΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν ότι η έκπτωση στα τιμολόγια της βαριάς βιομηχανίας δεν θα γίνει εις βάρος των οικιακών τιμολογίων. Όπως επισημαίνουν, το κόστος των εκπτώσεων που αποφασίστηκε για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υπολογίζεται σε 70 - 75 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τη ΔΕΗ, εάν για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ αποφάσιζαν να κλείσουν το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, θα έφταναν τα 65 εκατ. minimum.
Εφόσον όμως με τις μειώσεις αυτές διασφαλίζεται η συνέχιση της δραστηριότητας της βαριάς βιομηχανίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και σημαντική ρευστότητα για τη ΔΕΗ. Παράλληλα η εταιρεία θα έχει σημαντικά οφέλη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως (τουλάχιστον) από τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου της Gazprom ενώ επιπρόσθετα οφέλη της τάξης των 100 έως 200 εκατ. ευρώ αναμένονται από τις άλλες ρυθμιστικές αλλαγές που προωθούνται στην αγορά ηλεκτρισμού. Δηλαδή το ισοζύγιο για την εταιρεία όχι μόνο δεν είναι αρνητικό αλλά η συνολική ζυγαριά γέρνει υπέρ της θετικής προοπτικής της εταιρείας.
 
Αντιδράσεις από ΓΕΝΟΠ

Σημειώνεται ότι την κάθετη αντίδρασή τους στην προωθούμενη λύση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι  της ΓΕΝΟΠ διά του πρώην προέδρου και νυν εκπροσώπου στο ΔΣ Νίκου Φωτόπουλου. Μικρομέτοχοι ωστόσο που επίσης έλαβαν το λόγο υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να στηριχθεί η βιομηχανία που παράγει εξαγωγές και απασχολεί εργαζόμενους.
 
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Όχι εις βάρος ΔΕΗ-καταναλωτών η επιδότηση της βιομηχανίας

Την πρόθεσή του να ακυρώσει τη σημερινή απόφαση του βασικού μετόχου της ΔΕΗ –δηλ. του ελληνικού δημοσίου- γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «Ο βασικός μέτοχος ,δηλαδή η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα Αποφάσισε-Επέβαλε στην ΔΕΗ να δίνει το ρεύμα στην Ελληνική Βιομηχανία όχι απλά επί ζημία αλλά στην ουσία δωρεάν.
Η απόφαση αυτή δύο αποτελέσματα θα έχει: Πρώτον: Την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ που ήδη παραπαίει μετά την απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής διαιτησίας και Δεύτερον: Οι καταναλωτές για μια φορά ακόμα θα ξαναβάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη και θα χρηματοδοτήσουν τις βόλτες με τα κότερα, τον αστακό και το χαβιάρι των λίγων και εκλεκτών. Δηλαδή, των αφεντικών και ιδιοκτητών της χώρας.
Η θέση μας ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι βεβαίως να στηριχθεί η Ελληνική Βιομηχανία. Βεβαίως και δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της ΔΕΗ. Αν το κράτος θέλει να ενισχύσει και να επιδοτήσει την Ελληνική Βιομηχανία να το κάνει, αλλά όχι σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών».
 
Σπάρτακος: Επιφυλάσσεται για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιφυλάσσεται για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ο "Σπάρτακος", ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα σχολιάζει ότι η απόφαση για «έκτακτη έκπτωση στα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών συνιστά όχι έμμεση αλλά αμεσότατη επιδότηση προς αυτές αλλά και ανταγωνιστές της ΔΕΗ».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο «με την παρούσα θέλουμε να στηλιτεύσουμε την απόφασή σας για έκτακτη μείωση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για τα επόμενα δύο χρόνια, στα τιμολόγια των Βιομηχανιών και δη των ανταγωνιστών μας. Πρόκειται για μειώσεις που με τον πλέον άκομψο τρόπο εισηγηθήκατε ως Βασικός Μέτοχος -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ως εκπροσώπου σας- κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ Α.Ε αφήνοντας έκπληκτους, τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε καθώς και τα μέλη του Δ.Σ της Επιχείρησης. ….  Είναι απολύτως αντιληπτό ότι η απόφαση αυτή έρχεται να βάλει ταφόπλακα στην ΔΕΗ, για την βιωσιμότητα και το επενδυτικό πρόγραμμα της οποίας φαίνεται να αδιαφορείτε προκλητικά, καθώς την υποχρεώνετε να λειτουργεί για χρονικό διάστημα δύο ετών, επί ζημία, κάτω του κόστους».
Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:
Το ενδιαφέρον όλων των βιομηχανικών καταναλωτών συγκεντρώνει η σημερινή επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία αποφασίζοντας για την υπόθεση της τιμολόγησης της Αλουμίνιον, αναμένεται να δώσει παράλληλα το στίγμα και την τιμή αναφοράς για το σύνολο των ενεργοβόρων καταναλωτών υψηλής τάσης.
Τα δεδομένα ενόψει της συνέλευσης διαμορφώνονται ως εξής:
1)      Το δημόσιο θα παραστεί κανονικά και η συνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση του θέματος που αφορά στην έγκριση των αποφάσεων της διοίκησης και του ΔΣ
2)      Ήδη έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα επιτρέπει την προσέγγιση των δύο πλευρών αλλά και θα δίνει ένα μήνυμα για τη διαμόρφωση νέων μεγαλύτερων εκπτώσεων στα τιμολόγια για την ενεργοβόρο βιομηχανία, που θα λαμβάνουν υπόψη τον όγκο της κατανάλωσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πελάτη
3)      Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν νέα δεδομένα όπως οι αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ή η συμφωνία με τη Gazprom ή πιθανές εξελίξεις στο φορολογικό κομμάτι, που μπορούν να δώσουν περιθώρια στη ΔΕΗ να δώσει καλύτερες εκπτώσεις στους πελάτες της χωρίς η ίδια να υπονομεύει τη λειτουργία της
4)      Από την πλευρά της βιομηχανίας έγινε αντιληπτό ότι το μοναδικό άμεσο μέτρο μείωσης του ενεργειακού κόστους στο κομμάτι του ηλεκτρισμού, μπορεί να προέλθει από τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η τρόικα φαίνεται να μπλοκάρει οριστικά τη διακοψιμότητα ενώ για την αντιστάθμιση αναφέρει ότι θα ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες έγκρισης, δηλαδή χρονικά το μέτρο μεταφέρεται για μετά από αρκετούς μήνες
Η γενική εκτίμηση που υπάρχει, καθώς όλες οι πλευρές τηρούν σιγή ασυρμάτου ενόψει των αποφάσεων, είναι ότι έχουν υπάρξει οι κατάλληλες επαφές που θα επιτρέψουν να μην υπάρξει νέο αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλες τις πλευρές 

http://www.energypress.gr/news/Ola-ta-blemmata-ths-biomhhanias-strammena-sth-GS-ths-DEH

No comments: