Wednesday 26 February 2014

Όφελος 10% για τη βιομηχανία, 6% για τα νοικοκυριά φέρνει η συμφωνία με Gazprom

Σε καθαρές εκπτώσεις της τάξης του 9%-11% μεταφράζεται σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η μείωση που θα δουν οι βιομηχανίες στα τιμολόγια φυσικού αερίου του Απριλίου, με την ενεργοποίηση δηλαδή της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ - Gazprom, που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΚΑ (δείτε εδώ αναλυτικά).

Αντίθετα αρκετά χαμηλότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και γραφεία, που αναμένεται να κυμανθούν γύρω στο 6%, αφού μεσολαβούν οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), αντίθετα απ’ ότι με τις βιομηχανίες που αγοράζουν απευθείας από τη ΔΕΠΑ.
Μπορεί η έκπτωση που συμφωνήθηκε στην τιμή προμήθειας του Ρωσικού φυσικού προς τη ΔΕΠΑ να είναι 15%, ωστόσο αυτή που θα φτάσει στους καταναλωτές θα είναι μικρότερη, τόσο λόγω των φόρων, όσο και επειδή το Ρωσικό αέριο συμμετέχει μόνο με 65% στο τελικό «καλάθι» φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα (το υπόλοιπο είναι Αζέρικο και Αλγερινό). Τα παρακάτω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.
Χαλυβουργία που καταναλώνει 150.000 MWh ετησίως και πληρώνει σήμερα στη ΔΕΠΑ 6,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, με την νέα συμφωνία υπολογίζεται ότι θα έχει όφελος 600.000 ευρώ, αφού θα καταβάλει 5,8 εκατ. ευρώ (- 9,3%). Η χρέωση της χαλυβουργίας αυτή από τα 45 ευρώ / MWh σήμερα, εκτιμάται ότι θα πέσει κατά 4,9 ευρώ, περίπου στα 40 ευρώ.
Άλλη ενεργοβόρος αλλά μη μεταλλουργική βιομηχανία, όπου το φυσικό αέριο καλύπτει τα 2/3 του ενεργειακού της κόστους, και με κατανάλωση 175.000 MWh το χρόνο, πληρώνει σήμερα στη ΔΕΠΑ 7,7 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι με τη νέα συμφωνία θα έχει ένα όφελος 700.000 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει 7 εκατ. ευρώ το χρόνο (- 9,1%).

Σε άλλη περίπτωση, κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας με κατανάλωση 15.000 κυβικά μέτρα το χρόνο, που πληρώνει για φυσικό αέριο 11.500 ευρώ, μετά τη συμφωνία εκτιμάται ότι θα μειώσει το λογαριασμό του, κατά 700 περίπου ευρώ, στα 10.800 ευρώ (- 6,1%).

Τέλος, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε πολυκατοικία οκτώ διαμερισμάτων με κεντρική θέρμανση, και κατανάλωση 850 κυβικών μέτρων ετησίως, το οποίο πληρώνει κοντά στα 685 ευρώ το χρόνο, εκτιμάται ότι θα δει το λογαριασμό του να μειώνεται ελαφρώς κατά 40-50 ευρώ, στα 635- 645 ευρώ (-5,8% έως -7%).

Όφελος 50 εκατ. ευρώ το χρόνο

Δεδομένου ότι η κατανάλωση όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών (μαζί και με τους 3 «μεγάλους», δηλαδή Motor Oil, Ελληνικά Λιπάσματα ELFE και Αλουμίνιον της Ελλάδος) ανέρχεται σε 10.000 GWh το έτος, το όφελος που προκύπτει από τη συμφωνία για την βαριά βιομηχανία υπολογίζεται από κύκλους της αγοράς σε 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η πολυθρύλητη συμφωνία που επισφραγίστηκε χθες, έπειτα από διαπραγματεύσεις οκτώ μηνών, και βρίσκεται κάτω από τα ποσοστά του 20% που παζάρευε αρχικά η κυβέρνηση, διαμορφώνει μια τιμή στα 397 δολάρια τα χίλια κυβικά έναντι των 467 δολαρίων που προμηθευόταν η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2013, (έκπτωση 15%).

Αλλά επειδή η συμφωνία προβλέπει τη σύνδεση των τιμών του αερίου με το πετρέλαιο, και δεδομένου ότι φέτος αυτό εκτιμάται να κινηθεί πτωτικά, πηγές της αγοράς υπολογίζουν ότι οι τιμές αερίου θα μπορούσαν να κυμανθούν σε ένα εύρος από τα 393 μέχρι τα 397 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συμπερασματικά, οι πρώτες αντιδράσεις της βιομηχανίας είναι θετικές, αλλά με αστερίσκους, καθώς το ενεργειακό πακέτο παραμένει "μετέωρο" περιμένοντας την έγκριση της τρόικας.
Αν δεν γίνουν πράξη και οι άλλες εξαγγελίες, εν προκειμένω η μείωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ μια που μιλάμε για το φυσικό αέριο (σσ: το ΥΠΕΚΑ προσδοκά από το μέτρο αυτό μια συνολική έκπτωση 50 εκατ. ευρώ), το ποτήρι για την βιομηχανία θα είναι τελικά μισοάδειο.

Ανάσα και σε ηλεκτροπαραγωγούς

Σημειωτέον ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έχουν και μια επιπλέον εξοικονόμηση, της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, που θα διαρκέσει όμως μόνο μέχρι το τέλος του έτους, και η οποία θα προέλθει από το γεγονός ότι η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2013.

Πρακτικά, μέσω μιας φόρμουλας συμψηφισμού που μένει να εξειδικευτεί, οι έξτρα αυτές εκπτώσεις θα μετακυλιστούν στα τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος του ποσού των 90 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, μέσω προφανώς κάποιου είδους συμψηφισμού με τις οφειλές τους προς τη ΔΕΠΑ.

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προμηθεύεται ετησίως από τους Ρώσους ποσότητα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ωστόσο μειώνεται το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας υποχρεωτικής παραλαβής, που αναγκάζει δηλαδή τη ΔΕΠΑ να πληρώνει στην Gazprom για συγκεκριμένες ποσότητες, ανεξαρτήτως αν τις καταναλώσαμε ως χώρα ή όχι (ρήτρα take or pay).

Η συμφωνία που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι για ποσότητα μέχρι 2,4 δισ. κυβικά μέτρα, η ΔΕΠΑ πρέπει να πληρώσει υποχρεωτικά τους Ρώσους, ακόμη κι όταν όπως συμβαίνει στην πράξη, μέρος της ποσότητας, λόγω της κρίσης, δεν καταναλώνεται. Με τη νέα συμφωνία, το όριο των 2,4 δισ. κ. μ., πέφτει κοντά στα 2 δισ. κ.μ., πάνω από τα οποία θα ισχύει η ρήτρα.
 
http://www.energypress.gr/news/Ofelos-10-gia-th-biomhhania-6-gia-ta-noikokyria-fernei-h-symfwnia-me-Gazprom

No comments: