Monday, 24 February 2014

Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει η εφαρμογή των αναγγελθέντων μέτρων της κυβέρνησης για την μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

Ενώ η βιομηχανία αναμένει εναγωνίως την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων που ανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη (20/2) η κυβέρνηση για την μείωση του ιδιαίτερα υψηλού κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο που αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια, ανώτερα διοικητά στελέχη στις ΔΕΚΟ που εμπλέκονται στην εφαρμογή των μέτρων, εκφράζουν ήδη τον προβληματισμό τους ως προς τις δυνατότητες υλοποίησης τους.
Τόσο η οργάνωση και η λεπτομερής σχεδίαση του μέτρου της «διακοψιμότητας», δηλ. της δυνατότητας του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στις βιομηχανίες όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος με αντάλλαγμα την έκπτωση στο κόστος ρεύματος, όσο και η επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ προς τους μεγάλους καταναλωτές, κυρίως ενεργοβόρες βιομηχανίες μετάλλου, προσκρούει σε σοβαρά νομικά εμπόδια.
Στην περίπτωση της «διακοψιμότητας» σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας απαιτείται τροποποίηση του Κώδικα λειτουργίας της αγοράς, κάτι που θα απασχολήσει άμεσα την ΡΑΕ, ενώ η προτεινόμενη επιστροφή χρηματικών ποσών από την ΔΕΠΑ, σε βιομηχανικούς πελάτες της, έστω και μέσω συμψηφισμού, είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί άμεση κρατική ενίσχυση και άρα αντιβαίνουσα την Κοινοτική νομοθεσία, όπως υπογραμμίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο απλό να υπάρξουν ειδικές τιμολογιακές ρυθμίσεις με παράλληλη ουσιαστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), για μια συγκεκριμένη ομάδα βιομηχανικών καταναλωτών και χωρίς ουδεμία αναφορά για διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινηθεί αυτεπάγγελτα κατά της ΔΕΠΑ περιπλέκοντας περαιτέρω την όλη κατάσταση, αφού ήδη η ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι στο στόχαστρο της Ε. Επιτροπής λόγω της προνομιακής μεταχείρισης των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή μιας παράνομης κρατικής ενίσχυσης, μπορεί να θεωρηθεί και η απευθείας αποζημίωση των βιομηχανιών μέσω των εσόδων του Δημοσίου από τη διάθεση των δικαιωμάτων ρύπων. Αντίθετα η προτεινόμενη εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ) της Μέσης Τάσης με αυτό της Υψηλής Τάσης δεν αντιμετωπίζει κάποιο νομικό εμπόδιο.
Κύκλοι της βιομηχανίας από τους οποίους ζήτησε το Energia. Gr να σχολιάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, εξέφρασαν την επιφυλακτικότητα τους ως προς το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα εφαρμοσθούν τα όποια μέτρα. Ο παράγων "χρόνος" έχει καίρια σημασία στο όλο εγχείρημα μείωσης του κόστους λειτουργίας των ενεργοβόρων επιχειρήσεων ώστε να σταματήσει το κλείσιμο και άλλων μονάδων, τόνισαν οι ανωτέρω κύκλοι. Το πότε ακριβώς θα εφαρμοσθούν τα όποια μέτρα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί με οποιαδήποτε καθυστέρηση μετά τον Μάρτιο ουσιαστικά καθίσταται μη αναστρέψιμη η κατάσταση και ειδικότερα στη χαλυβουργία όπου δυο εταιρείες του κλάδου έχουν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Η αδυναμία εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάνει πολλούς από τους εκπροσώπους των βιομηχανιών να ομιλούν περί εμπαιγμού τους από την κυβέρνηση συνασπισμού και την ύπαρξη κρυφής ‘’σοσιαλιστικής’’ ατζέντας που στόχο έχει την πλήρη εξαφάνιση κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στην χώρα. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=79457

No comments: