Friday 21 February 2014

Αιολική ενέργεια στο Αιγαίο: Περιφέρειες και τοπικοί φορείς εναντίον κυβέρνησης

Με πολλές αντιδράσεις και προβλήματα δρομολογούνται έργα αιολικής ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου. Γνωστή είναι η περίπτωση της Σκύρου όπου η τοπική κοινωνία, αλλά και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αντιδρούν στην εγκατάσταση εννέα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 333 MW αποτελούμενων από 111 ανεμογεννήτριες.
Επιχείρημα είναι ότι η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί θα βλάψει πτηνά όπως ο μαυροπετρίτης, αλλά και την υπόλοιπη πανίδα της περιοχής όπως το σκυριανό αλογάκι και τις μέλισσες.

—Κόντρα με Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Όπως ανέδειξε ερώτηση του βουλευτή του Σύριζα, Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή στις 10 Φεβρουαρίου, το ΥΠΕΚΑ παρέχει άδειες εγκατάστασης και εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους για αιολικά πάρκα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επικαλέσθηκε τέσσερις εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του (τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Χωροταξίας, την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου, τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), που προτείνουν να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες.
“Οι όροι με τους οποίους εγκρίνατε αυτά τα τέσσερα αιολικά πάρκα είναι όροι που λέτε και εσείς καθαρά ότι προέρχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ έχουν τελείως αντίθετη άποψη οι υπηρεσίες της Περιφέρειας“, του επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, “αυτοί οι όροι δεν συνάδουν με το θεσμοθετημένο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού των ΑΠΕ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2008 και υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη δυναμικότητα, τις αποστάσεις από τους οικισμούς, τη χωροθέτησή τους σε περιοχές Natura και τα συνοδά έργα τα οδικά, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον”.

—Προβλήματα και στην Κρήτη

Εντωμεταξύ, την τελευταία στιγμή “κόλλησε” η σύνδεση του αιολικού πάρκου ισχύος 9,9 Μεγαβάτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή του Ρεθύμνου, την ώρα που απέμενε η εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών για την ολοκλήρωσή του.
Αιτία είναι η προσφυγή τοπικών φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρότι το έργο έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση των εργασιών στο υπόλοιπο πάρκο και η διακοπή, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, για τις τρεις ανεμογεννήτριες.
Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δρομολογήσει την ανακατασκευή έξι παλαιών και παροπλισμένων αιολικών πάρκων σε Εύβοια, Λέσβο, Χίο και Μύκονο. Θα δημιουργηθούν εκ νέου αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 13,5 Μεγαβάτ και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΔΕΗ και σύντομα θα ανακοινωθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στη Ρόδο η Τέρνα Ενεργειακή έθεσε σε λειτουργία ένα αιολικό πάρκο ισχύος 18 Μεγαβάτ.

 http://www.econews.gr/2014/02/21/aioliki-energeia-aigaio-112201/

No comments: