Friday 30 January 2015

Χρ. Λιάγγου: Στο τραπέζι η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

Σε εφαρμογή των όσων εξήγγειλε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, για παύση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προχωράει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στις 11 το πρωί σήμερα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό και του ΑΔΜΗΕ κ. Ι. Γιαρέντη, από τους οποίους και θα ζητήσει τη διακοπή των διαδικασιών τόσο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ όσο και για τη σύσταση της «Μικρής ΔΕΗ». Παράλληλα, θα προχωρήσει στην προετοιμασία του νομοσχεδίου για την άρση του σχετικού νόμου. Ο νέος υπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, μια συνολικότερη ενημέρωση για τη ΔΕΗ, με έμφαση στα οικονομικά της επιχείρησης αλλά και συνολικότερα για την αγορά ηλεκτρισμού, προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις για την υλοποίηση της νέας πολιτικής που έχει εξαγγείλει, όπου η ΔΕΗ θα παραμείνει ως δημόσια επιχείρηση με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο και θα αποτελέσει το όχημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο κ. Λαφαζάνης θα ανοίξει σήμερα και το θέμα των τιμολογίων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Η συγκυρία, πάντως, της σημαντικής μείωσης του κόστους της ΔΕΗ τόσο από την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου όσο και των αλλαγών στη χονδρική αγορά ενέργειας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μείωση των τιμολογίων. Το θέμα που παραμένει μείζον και θα απασχολήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πάντως, είναι η ρευστότητα της ΔΕΗ, η οποία έχει φτάσει στο «κόκκινο», με τις ανεξόφλητες οφειλές να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Τόσο ο κ. Ζερβός όσο και ο κ. Γιαρέντης θα θέσουν στη διάθεση του υπουργού τις παραιτήσεις τους. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τη νέα πολιτική της ΔΕΗ δεν έχουν επιλεγεί ακόμα και όπως τονίζουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργού, θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας ευρύτερης συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με τους συνεργάτες του αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Λαφαζάνης θα αναλάβει πρωτοβουλία για να αρθεί άμεσα η επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, αίτημα που έχει υποβληθεί από τα σωματεία εργαζομένων της επιχείρησης.
Στις προθέσεις του κ. Λαφαζάνη δεν είναι να ανατρέψει προς το παρόν τουλάχιστον την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Ο νέος υπουργός θα αναμένει την οριστική απόφαση της Κομισιόν για να επανεκτιμηθεί συνολικά το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και τη διασύνδεση της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης με τον αγωγό Τap. Δεν αναμένεται επίσης κάποια παρέμβαση στον διαγωνισμό για την παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων των τριών χερσαίων Οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα (Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο). Ο κ. Λαφαζάνης θα αναμένει την κατάθεση των προσφορών στις 6 Μαρτίου όπως προβλέπει η σχετική προκήρυξη. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πάρει στα χέρια του και την έκθεση που έχει ζητήσει για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα, πάντα επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος. Είναι ξεκάθαρη, πάντως, η άποψη του υπουργού ότι τέτοιου είδους επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή εταιρειών που κατέχουν την τεχνογνωσία και διαθέτουν και τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Οι αγωγοί είναι επίσης στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Λαφαζάνη, στην κατεύθυνση πάντα που οριοθέτησε με την προχθεσινή πρώτη ομιλία του από τη θέση του αρμόδιου υπουργού. Μέσω της επιδίωξης, δηλαδή, «πολυδιάστατων και πολυεπίπεδων διεθνών ενεργειακών σχέσεων».

(Καθημερινή, 30/1/2015)
 
http://www.energypress.gr/news/Hr.-Liaggoy:-Sto-trapezi-h-meiwsh-twn-timologiwn-hlektrikoy-reymatos

No comments: