Monday 26 January 2015

Ισχυρή προτεραιότητα πλέον για την Βουλγαρία ο IGB - Το «μπαλάκι» τώρα στην Αθήνα

Σε ισχυρή προτεραιότητα για τη Βουλγαρία αναδεικνύεται πλέον ο αγωγός IGB, μετά τη ματαίωση από την Gazprom του South Stream. Το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με την προώθηση του TAP, αλλά και μετά την υποστήριξη από την Ε.Ε. του Κεντρικού Διαδρόμου Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, ευνοεί την επιτάχυνση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας των τεσσάρων χωρών.

Διπλωματικές πηγές από τη Σόφια που μίλησαν στο energia. gr εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η Βουλγαρία θα ανακοινώσει τις ενέργειες που θα σηματοδοτούν τη στήριξη της στο έργο. Αυτό που ενδεχομένως καθυστέρησε ως τώρα τις κινήσεις αυτές ήταν η εκλογική εκκρεμότητα στην Ελλάδα, που αποτελεί το συν-εταίρο του project και η οποία πλέον δεν υφίσταται.
Η Βουλγαρία, που εξαρτάται κατά 95% από τη Ρωσία για την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο, βρέθηκε στον αέρα μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για το South Stream. Η προσπάθεια της να πείσει την Ε.Ε. για το σχέδιο της, να δημιουργήσει κόμβο φυσικού αερίου στη Βάρνα, ο οποίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, δεν βρήκε τόσο ενθουσιώδη υποδοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αντίθετα, στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ με τον Μάρος Σέφτσοβιτς στις Βρυξέλλες, στα μέσα Ιανουαρίου, διασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι η Βουλγαρία θα ενισχυθεί οικονομικά με το ποσό των 200-250 εκατ. ευρώ, για την προώθηση των έργων, στο πλαίσιο του Κεντρικού Διαδρόμου, που εμπεριέχει και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του energia. gr, ο Κεντρικός Διάδρομος θα είναι ένα από τα έργα του Νότου της Ε.Ε., που θα λάβουν ισχυρή οικονομική στήριξη από το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.
Η Βουλγαρία χρειάζεται τον IGB και για έναν ακόμη λόγο. Προκειμένου να προμηθεύεται 1 δισ. κ. μ. φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία του κοιτάσματος, θα πρέπει αφενός μεν να ολοκληρωθεί ο TAP και αφετέρου να συνδεθεί με τον IGB.
Η εκκρεμότητα που υφίσταται αυτή τη στιγμή για την προώθηση του IGB έχει να κάνει με την επενδυτική απόφαση των εταίρων της κοινής εταιρίας Interconnector Greece Bulgaria EAD, στην οποία συμμετέχουν η IGI Ποσειδών και η Bulgarian Energy Holding. Καθώς υπήρξε πολύ κατώτερο των προσδοκιών το ενδιαφέρον προμηθευτών για δέσμευση χωρητικότητας στον IGB κατά τη δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρία θα πρέπει να εγγυηθεί τ o γέμισμα του αγωγού, από τη μία, οι εκλογές στη Βουλγαρία, τον περασμένο Οκτώβριο και η καθυστέρηση στη δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας και από την άλλη οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οδήγησαν στο «πάγωμα» προς το παρόν της όλης υπόθεσης.
Ένα από τα ζητήματα, συνεπώς, με τα οποία θα κληθεί να ασχοληθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα είναι και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τον IGB, κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει και τις ανάλογες κινήσεις από την έτοιμη, πλέον, Βουλγαρία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=89935

No comments: