Friday 30 January 2015

EWEA: Φυσιολογική η επιβράδυνση των θαλάσσιων αιολικών στην Ευρώπη πέρυσι

Ο κλάδος των θαλάσσιων αιολικών στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από μείωση των νέων εγκαταστάσεων το 2014, καθώς υποχώρησαν κατά 84 μεγαβάτ (5,34%).

Συνολικά συνδέθηκαν με το δίκτυο 408 θαλάσσιες ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε ισχύ 1.483 μεγαβάτ, ενώ οι συνολικές εγκαταστάσεις ανέρχονται πλέον σε 8.045 μεγαβάτ σε 11 διαφορετικές χώρες και σε 74 αιολικά θαλάσσια πάρκα, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικών (EWEA).
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο διευθύνοντας του EWEA, Τζάστιν Ουιλκς, δήλωσε ότι «δεν μας εκπλήσσει η επιβράδυνση των εγκαταστάσεων το 2014, καθώς προηγήθηκε ένα έτος-ρεκόρ. Ο κλάδος έχει σημειώσει έντονη ανάπτυξη στις αρχές αυτής της δεκαετίας και τώρα ομαλοποιείται. Τα θαλάσσια αιολικά έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης για ενεργειακή ανεξαρτησία ως μέρος της Ενεργειακής Ένωσης, αλλά είναι η πολιτική βούληση που θα βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό τους».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «υπάρχει η τεχνολογία και η χρηματοδότηση, αλλά χρειαζόμαστε από τους πολιτικούς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα ωθήσει τον κλάδο και θα αποφύγουμε απότομες ρυθμιστικές αλλαγές».
Να σημειωθεί επίσης ότι τα περισσότερα νέα θαλάσσια αιολικά (54,8%) εγκαταστάθηκαν πέρυσι στη Βρετανία, ενώ δεύτερη ήταν η Γερμανία με 35,7% και τρίτο το Βέλγιο με 9,5%. Το 2015, όμως, η Γερμανία αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή. Τέλος, τα μεγαλύτερα θαλάσσια αιολικά πάρκα που πρόκειται να ολοκληρωθούν φέτος είναι το Gwynt y Mor της RWE στη Βόρεια Ουαλία με ισχύ 576 MW και το Global Tech 1 στη Βόρεια Θάλασσα με ισχύ 400 MW.

http://www.energypress.gr/news/EWEA:-Fysiologikh-h-epibradynsh-twn-thalassiwn-aiolikwn-sthn-Eyrwph-perysi

No comments: