Wednesday 28 January 2015

Ποια είναι τα μερίδια αγοράς των εταιρειών στη λιανική του ρεύματος

«Ακίνητη» μένει επί της ουσίας η λιανική αγορά ρεύματος, εν αναμονή προφανώς των δημοπρασιών NOME οι οποίες πλέον φαίνεται ότι έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Στο τέλος Δεκεμβρίου τα ποσοστά της ΔΕΗ παραμένουν συντριπτικά, στα επίπεδα δηλαδή του 97% της πίτας, με τις ιδιωτικές εταιρείες, καθετοποιημένες ή όχι, να μοιράζονται το υπόλοιπο ισχνό 3%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου που συγκεντρώνει ο ΛΑΓΗΕ, τα μερίδια στην αγορά έχουν ως εξής:

Η ΔΕΗ όπως προαναφέρθηκε εκπροσωπεί το 97% της κατανάλωσης εκ του οποίου το 10,6% αφορά την υψηλή τάση, το 64,67% τη χαμηλή τάση και το 21,52 τη Μέση Τάση.
Η ΗΡΩΝ του ομίλου της ΤΕΡΝΑ εκπροσωπεί το 1,04% της κατανάλωσης, το οποίο είναι μοιρασμένο σχεδόν ισομερώς ανάμεσα στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση.
Η ELPEDISON που ανήκει ως γνωστόν στα ΕΛΠΕ στην EDISON και στον όμιλο Μπόμπολα, εκπροσωπεί το 0,94% της συνολικής κατανάλωσης, με τη δύναμή της να συγκεντρώνεται στη Χαμηλή (0,57%) και στη Μέση (0,36%) Τάση.
Η PROTERGIA του Ομίλου Μυτιληναίου εκπροσωπεί το 0,28% της κατανάλωσης με τον πρώτο λόγω στη Μέση Τάση, όπου απορροφάται το 0,17% και το υπόλοιπο 0,11% στη Χαμηλή Τάση.
Από τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια χωρίς να είναι καθετοποιημένες, χωρίς δηλαδή να διαθέτουν ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής, εκείνες που καταγράφουν σοβαρή δραστηριότητα είναι οι εξής:
GREEN, η οποία εκπροσωπεί το 0,3% της κατανάλωσης, ολόκληρο στη Χαμηλή Τάση
WATT+VOLT, η οποία εκπροσωπεί το 0,19% της κατανάλωσης, με το βασικό όγκο (0,18%) να πραγματοποιείται στη Χαμηλή Τάση και ένα μικρό ποσοστό στη Μέση.
VOLTERA που εκπροσωπεί το 0,14% της κατανάλωσης, ολόκληρο στη Μέση Τάση.
NRG που εκπροσωπεί το 0,08% της κατανάλωσης, μοιρασμένο εξ ημισείας ανάμεσα στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση.
Όλες οι εταιρείες δραστηριοποιούνται και στις διασυνοριακές συναλλαγές, κλείνοντας μακρόχρονα συμβόλαια εισαγωγών σε σχετικά χαμηλές τιμές, γεγονός που τους επιτρέπει, αφενός μεν να απεξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Οριακή Τιμή Συστήματος και τις διακυμάνσεις της, αφετέρου να εξασφαλίζουν χαμηλότερα κόστη αγοράς του ρεύματος. Η ΔΕΗ κάνει επίσης μαζικές εισαγωγές, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν, λόγω του μεγάλου κύκλου εργασιών της εταιρείας, να επηρεάσουν καθοριστικά το κόστος της. Της επιτρέπουν ωστόσο να υποκαθιστά ηλεκτρική παραγωγή μονάδων αερίου με φθηνότερο εισαγόμενο ρεύμα.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ενόψει του σχεδίου για δημοπρασίες NOME, όλες οι εταιρείες είχαν ετοιμάσει προγράμματα προώθησης, εκτιμώντας ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει και πάλι η λιανική, μετά την κρίση που επέφερε η κατάρρευση των Energa και Hellas Power που σήμανε και το πρόωρο τέλος της πρώτης απόπειρας απελευθέρωσης. Ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται ότι δεν ευνοούν προς το παρόν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.
 
http://www.energypress.gr/news/Poia-einai-ta-meridia-agoras-twn-etaireiwn-sth-lianikh-toy-reymatos

No comments: