Thursday 29 January 2015

Ολοκληρώθηκε η πρωτότυπη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας που ανέπτυξε Έλληνας μηχανικός

Υλοποίησε ο μηχανολόγος-μηχανικός, κ. Ν. Πήττας το πρωτότυπο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, δικής του εφεύρεσης και ισχύος 12 κιλοβάτ. Πλέον, ο κ. Πήττας γνωστοποίησε  την  υλοποίηση του καινοτομικού  συστήματος  αποθήκευσης-εξομάλυνσης της ενέργειας προερχομένης  από τις ΑΠΕ  το οποίον τις μετατρέπει σε αυτόνομες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής άνευ χρήσεως ορυκτού καυσίμου.

Ο ίδιος σημειώνει τα εξής:

Οι κύριες διαφορές του συστήματος συγκρίνοντάς το με τα ελάχιστα συστήματα CAES (compressed air energy system) είναι ότι :

1.Το σύστημα χρησιμοποιεί  δεξαμενές από χάλυβα  που δύνανται να  εγκατασταθούν οπουδήποτε
2.Το σύστημα  δεν χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, μόνον πεπιεσμένο αέρα  υψηλής πίεσης στα 200 bar .
3.H απόκριση του συστήματος στην ανάγκη παραγωγής ενέργειας  είναι περίπου 1 λεπτό.

Το σύστημα  είναι κατοχυρωμένο στον ΟΒΙ (οργανισμό βιομηχανικής ιδιοκτησίας) με αριθμό ευρεσιτεχνίας 10059188,1008370,20140100653 και διεθνώς στο European Pat.Office (WO/2008/152432): EPO 2207957 . EP 14386035
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκε το πρωτότυπο ισχύος 12 kW.
Τροφοδοτείται από πρωτογενή πηγή ενέργειας 80 φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος έκαστο 240 Watt και θέτει σε λειτουργία δύο εμβολοφόρους αεροσυμπιεστές ισχύος 5.5 kW έκαστος και συνολικά 11kW.
Είναι πιστοποιημένο κάθε εξάρτημά του καθώς και η ολότητά του.
O αέρας συμπιέζεται και κατόπιν ειδικής  επεξεργασίας από άλλα μηχανήματα εισέρχεται στο αεροφυλάκιο  συνολικού γεωμετρικού όγκου 1800 lt με πεπιεσμένο όγκο αέρα ίσον προς 360000 lt . Αυτός ο αέρας έπειτα από άλλη επεξεργασία που υφίσταται εισέρχεται σε ειδικό αεροκινητήρα ισχύος 12 kW συνδεδεμένο με κατάλληλης ισχύος ηλεκτρογεννήτρια η οποία παράγει  σε πίεση  1 bar στους ακροδέκτες τριφασική τάση σε ταχύτητα δρομέα 1500 στροφές ,συν=1, Hz=50
Το  όλον σύστημα είναι αυτοματοποιημένο και η καμπύλη ζήτησης ταυτίζεται με την καμπύλη προσφοράς και σε μία οθόνη προβάλλεται η αποθηκευμένη διαθέσιμη ενέργεια προς χρήση ανά 15 sec.
Η απόδοση του συστήματος  κυμαίνεται στο 50%. Απόδοση νοείται το πηλίκον της τελικής παραγόμενης ενέργειας στην ηλεκτρογεννήτρια ως προς την ολική ενέργεια που παράγεται από τις πρωτογενείς  πηγές ενέργειας.
Η Εταιρεία έχει ως στόχο την  υλοποίηση αντίστοιχου συστήματος ισχύος 1MW ηλεκτροδοτώντας πλήρως ένα μη ηλεκτροδοτούμενο (διασυνδεδεμένο) νησί του Αιγαίου, καθότι θα προσδώσει τη μέγιστη εμπορική προβολή για τη διάδοση και προώθηση του συστήματος. στη διεθνή αγορά.
Η εφαρμογή σε τέτοια κλίμακα του ανωτέρω project στοχεύει στην αγορά και με την  υιοθέτηση εγκατάστασης πανομοιότυπων μονάδων σε αιολικά και Φ/Β πάρκα καθότι o χρόνος παραγωγή τους δεν ταυτίζεται με τον χρόνο ζήτησης στις βιομηχανίες-οικισμούς-νησιά-πόλεις και σε απομακρυσμένες περιοχές για σταθερή ηλεκτροδότηση, παγκοσμίως.
Ικανοποιεί την ανάγκη επίτευξης ολικής διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό δίκτυο επιτυγχάνοντας  δραστική μείωση της επίπτωσης του ενεργειακού κόστους κατά την παραγωγή προϊόντων από ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Ικανοποιεί την ανάγκη που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και την διοχέτευσή της στο δίκτυο όταν υπάρχει ζήτηση  και ιδιαιτέρως κατά τις αιχμές(peak), όπως επίσης και για τη μείωση του κόστους  καυσίμου -πρώτης ύλης  και μειώνοντας την επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Μηδενίζει την ανάγκη χρήσης των ορυκτών καυσίμων  που είναι επιβαρυντικά  για το περιβάλλον, και μεγιστοποιεί τη δυνατότητα χρήσης της ενέργειας από ΑΠΕ.
Επιτυγχάνεται η άρση της αδυναμίας απορρόφησης πέραν του 1/3 πρόσθετης ισχύος μεταβαλλόμενου φορτίου προερχόμενου από ΑΠΕ, στο συνολικό φορτίο παραγόμενο από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής λόγω πρόκλησης πιθανού black-out.
Καθότι επιλύθηκε το πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας, της ευστάθειας του συστήματος και της ποιότητας του παραγόμενου ρεύματος λόγω της έκχυσης μεταβαλλόμενου φορτίου στο δίκτυο εξ αιτίας της στοχαστικής φύσεως των ΑΠΕ με την εξομάλυνση που παρέχει η διάταξη.
Tο σύστημα είναι σπονδυλωτό  και μπορεί  να ανταποκριθεί σε ενεργειακές απαιτήσεις οιασδήποτε ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW προσθέτοντας στοιχεία όπως τουρμπίνες –ηλεκτρογεννήτριες εν παραλλήλω με παράλληλη αύξηση εν παραλλήλω των αεροσυμπιεστών και εν σειρά των δεξαμενών υπό πίεση στο ήδη προϋπάρχον σύστημα.
Απαιτείται ελάχιστος χώρος για την εγκατάσταση και λειτουργία με μηδενική οπτική ενόχληση, διότι οι εν σειρά δεξαμενές τοποθετούνται υπογείως.
 
http://www.energypress.gr/news/Oloklhrwthhke-h-prwtotyph-monada-apothhkeyshs-energeias-poy-aneptyxe-Ellhnas-mhhanikos

No comments: