Monday 26 January 2015

Κίνα: Οι δασμοί των ΗΠΑ κατά των φ/β θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη του κλάδου

«Θύματα» των αμερικανικών δασμών κατά των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών κρυσταλλικού πυριτίου θα είναι τόσο οι Κινέζοι κατασκευαστές, όσο και οι αμερικανικές εισαγωγικές εταιρείες, δηλώνει το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας (Mofcom), δείχνοντας σαφώς τη δυσαρέσκειά του στους υπέρογκους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στα φ/β που εισάγονται από Κίνα και Ταϊβάν.

Παράλληλα, το υπουργείο επεσήμανε ότι οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και ότι η Κίνα σκοπεύει να προστατεύσει την φ/β βιομηχανία της ακυρώνοντας την απόφαση μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 21 Ιανουαρίου, η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ITC) προχώρησε στην επιβολή των τελικών δασμών αντιντάμπινγκ κατά των φωτοβολταϊκών κρυσταλλικού πυριτίου που εισάγονται από Κίνα και Ταϊβάν. Ο λόγος επιβολής των μέτρων αυτών έγκειται στο γεγονός ότι τα κινεζικά φ/β εισάγονται στην αγορά εις βάρος των Αμερικανών κατασκευαστών, σύμφωνα με την ITC.
Ήδη, οι δασμοί που θα επιβάλλονται στα κινεζικά φ/β καθορίστηκαν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2014, αναφέρει το Photon.com. Μάλιστα, οι δασμοί για τους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες κυμαίνονται από 26,71% - 165,04%, ενώ οι τιμές για τα εισαγόμενα φ/β κύτταρα από την Ταϊβάν κυμαίνονται από 11,45% - 27,55%.
Νωρίτερα, στα τέλη του 2011, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου (DOC) και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της χώρας (ITC) επέβαλαν δασμούς ντάμπινγκ και ξεκίνησαν τις έρευνες στις επιδοτήσεις των εισαγωγών φ/β κρυσταλλικού πυριτίου από την Κίνα, ως απάντηση σε αναφορά που υπέβαλε η SolarWorld.
Το αποτέλεσμα ήταν, τον Δεκέμβριο του 2012, οι ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς αντιντάμπινγκ και να στραφούν κατά των επιδοτήσεων των κινεζικών κυψελών και μονάδων φωτοβολταϊκών που εισάγονται στη χώρα. Ακολούθως, στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η SolarWorld κατέθεσε περαιτέρω αναφορές εναντίον της Κίνας και της Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι οι ξένοι κατασκευαστές συνεχίζουν να πωλούν φωτοβολταϊκά σε τιμή μικρότερη από αυτή που επιβάλλει το κράτος.
 
http://www.energypress.gr/news/Kina:-Oi-dasmoi-twn-HPA-kata-twn-f-b-thetoyn-se-kindyno-thn-pagkosmia-anaptyxh-toy-kladoy

No comments: