Monday 26 January 2015

Αιολική ενέργεια: κύμα απορρίψεων για νέα πάρκα και ενεργειακή ασφάλεια

Οι αιτήσεις για αιολικά πάρκα που έχουν απορριφθεί από τον ενεργειακό σχεδιασμό της Βρετανίας αποτελούν το 57% του συνόλου, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που καταγραφόταν το 2008.

Έκθεση που δημοσιοποίησε η “αριστερόστροφη” δεξαμενή σκέψης Fabian Society καλεί τις εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας να αναπτύξουν καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας και διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας για παράδειγμα μερίδια στην ιδιοκτησία των έργων ΑΠΕ (στην προκειμένη περίπτωση των αιολικών πάρκων) ή άλλα επιπρόσθετα οφέλη  όπως οι ευρυζωνικές συνδέσεις (οι παροχές Wi-Fi ούτε ελληνική εφεύρεση αποτελούν ούτε “δεξιάς” εμπνεύσεως είναι αποκλειστικά) προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεσή τους.
Η ανάλυση των επίσημων στοιχείων από τη Fabian έδειξε ότι το 2008 εγκρίθηκαν 92 αιολικά πάρκα και απορρίφθηκαν 24, με το ποσοστό έγκρισης να φθάνει το 79%. Τα επόμενα χρόνια αυξήθηκε σε ετήσια βάση ο αριθμός των εγκεκριμένων αιολικών πάρκων, αλλά μαζί και το ποσοστό των απορρίψεων.
Το 2013, το ποσοστό αυτό έφτασε το 37% με 459 εγκεκριμένα και 274 απορριφθέντα έργα. Ωστόσο, το 2014 το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε κατά 20 ολόκληρες μονάδες στο 57% αφού για πρώτη φορά οι απορρίψεις (214) ξεπέρασαν τις εγκρίσεις (161).
Στην Αγγλία το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό με 88%. Συχνά οι απορρίψεις αποφασίζονται από τον υπουργό Κοινοτήτων και Τοπικών Κυβερνήσεων της Βρετανίας Έρικ Πικλς με την υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ακόμα και σε περιπτώσεις που τα έργα χαίρουν τις υποστήριξης των τοπικών κοινοτήτων, με το επιχείρημα ότι η Αγγλία φιλοξενεί ήδη πολλά αιολικά πάρκα.
Όπως αναφέρει η έκθεση “η διασφάλιση της υποστήριξης των τοπικών κοινοτήτων για την ανάπτυξη έργων στην περιοχή τους θα προσφέρει υποστήριξη διαρκείας στις ΑΠΕ και θα αυξήσει τον αναγκαίο βαθμό ασφάλειας στον κλάδο”.
“Μόνο οι εγκαταστάτες έχουν την ικανότητα να αποσπάσουν τη συναίνεση των κοινοτήτων στα έργα τους και είναι δική τους η ευθύνη να θέσουν προτεραιότητες στην ανάπτυξη των έργων αυτών”.

—Παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας

Μπορεί οι απορρίψεις αιολικών πάρκων να ξεπέρασαν τις εγκρίσεις, αλλά μια ξεχωριστή μελέτη αναλυτών της Cambridge Econometrics που διενεργήθηκε για λογαριασμό του RenewableUK υποστηρίζει ότι περισσότερες ανεμογεννήτριες θα θωρακίσουν την ενεργειακή αγορά της Βρετανίας απέναντι στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Τα μειούμενα στα όρια της εξάντλησης εγχώρια αποθέματα φυσικού αερίου και άνθρακα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές. Η έκθεση υποστηρίζει ακόμα ότι η Βρετανία εξοικονόμησε 579 εκατομμύρια Στερλίνες από ορυκτά καύσιμα το 2013.
Τα βρετανικά νησιά θεωρείται ότι απολαμβάνουν το ανώτατο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα προβλήματα στην απορρόφηση της αιολικής ενέργειας δεν λείπουν. Πέρυσι, οι βρετανοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνθηκαν με περίπου ένα εκατομμύριο Στερλίνες εβδομαδιαίως, συνολικά 43 εκατομμύρια, χρήματα που καταβλήθηκαν ως αποζημιώσεις στους αιολικούς παραγωγούς για να μην παράγουν ενέργεια.
Αυτό συνέβη σε μέρες υψηλού αιολικού δυναμικού επειδή το Εθνικό Δίκτυο της Βρετανίας δεν είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει την παραγόμενη αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα ποσά που καταβάλλονται προς τους λειτουργούς αιολικών πάρκων για να διατηρήσουν τις ανεμογεννήτριες αδρανείς έχουν αυξηθεί ταχύτατα την τελευταία τετραετία.

http://www.econews.gr/2015/01/23/aiolika-aporripseis-120169/

No comments: