Monday 26 January 2015

«Ένα "συστημικό σοκ" θα αποτρέψει το θάνατο του ευρωπαϊκού φ/β κλάδου»

Η προσέγγιση της Ευρώπης στο κομμάτι της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας φωτοβολταϊκών χρειάζεται «συστημική» αλλαγή, αν η Γηραιά Ήπειρος θέλει έγκαιρα να ανατρέψει μελλοντικά τον αφανισμό της ηλιακής μεταποιητικής της βιομηχανίας.

Τα παραπάνω τόνισε ο Vincent Bes, Διευθύνων Σύμβουλος της Photowatt, μια από τις λίγες κατασκευάστριες φ/β της Ευρώπης. Ο Bes βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ εμπειρογνωμόνων του κλάδου, σε εκδήλωση που έγινε στο γαλλικό ίδρυμα για τα Φ/Β «Ines», στο Σαμπερί.
Επικαλούμενος τη μεταφορά της παραγωγής της Hanwha Q από τη Γερμανία στη Μαλαισία, ο Bes είπε ότι χωρίς ένα «συστημικό σοκ» στο κομμάτι του R&D (Έρευνα και Ανάπτυξη) των φ/β, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς παραγωγικές μονάδες, αφού όλες θα μεταφέρονται στην Ασία.
«Κερδίσαμε την πρώτη μάχη, που ήταν η δημιουργία μιας ηλιακής βιομηχανίας», τόνισε ο Bes, και συνέχισε «χάσαμε όμως τη δεύτερη μάχη και η Κίνα κέρδισε τα πάντα - όχι επειδή ήταν πιο έξυπνη από εμάς, μόνο και μόνο επειδή ήταν πλουσιότερη από εμάς και θα συνεχίσει να είναι ως χώρα».
«Στην επόμενη μάχη, αν θέλουμε να επιβιώσουμε, γιατί να μην συγχωνεύσουμε όλα τα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπη; Δισεκατομμύρια ξοδεύονται [στο κομμάτι της R&D φ/β] κάθε χρόνο, αλλά αν δεν υπάρχει βιομηχανία, ποιο το νόημα; Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα! Ας προχωρήσουμε στην ειδίκευση κάθε εργαστηρίου σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Πχ. ένα εργαστήριο στην Ελβετία θα μπορούσε να ειδικευθεί στους ράβδους, ένα άλλο στις γκοφρέτες, ένα άλλα στα κύτταρα» συνέχισε.
Άλλο ένα θέμα που εξήρε ο Bes ήταν η στενότερη συνεργασία μεταξύ του ευρωπαϊκού κλάδου Έρευνας και Ανάπτυξης με τους Ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, όπως οι Meyer Burger και Manz, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονταν στο συμπόσιο στο «INES».
«Αν όλες οι ιδέες που έχετε στο κεφάλι σας, τις θέσετε ενώπιον των Ευρωπαίων κατασκευαστών τότε θα μεγαλουργήσετε. Σέβομαι τις ακαδημίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά είναι ευσεβής πόθος του κλάδου και των ανθρώπων της αγοράς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο μέλλον», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Photowatt.
 
http://www.energypress.gr/news/Ena-systhmiko-sok-tha-apotrepsei-to-thanato-toy-eyrwpaikoy-f-b-kladoy

No comments: