Monday 26 January 2015

Ισραήλ: Προσπάθεια συμβιβασμού για Ταμάρ-Λεβιάθαν στο παρά πέντε

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την τελική απόφαση της αρχής ανταγωνισμού του Ισραήλ σχετικά με το μονοπώλιο των πετρελαϊκών Noble-Delek στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση της χώρας κάνει μια ύστατη προσπάθεια για έναν συμβιβασμό ο οποίος θα επιτρέψει την ανάπτυξη του Λεβιάθαν και θα διασφαλίσει την ανάπτυξη στον κλάδο.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει να πουλήσει η Delek το μερίδιό της επί των κοιτασμάτων Ταμάρ, Τανίν και Καρίς, ώστε να διατηρήσει η Noble τα δικά της μερίδια στο Ταμάρ και στο Λεβιάθαν (με πιθανότητα μείωσης του πρώτου). Εμπόδιο, πάντως, προς μια συμφωνία αποτελεί η ύπαρξη πολλών διαφορετικών στάσεων στους κόλπους του ισραηλινού δημοσίου, με τα διάφορα υπουργεία και ρυθμιστικές αρχές συχνά να διαφωνούν μεταξύ τους, απειλώντας να εκτροχιάσουν την διαδικασία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Globes, η διοίκηση της Delek εμφανίζεται πρόθυμη να πουλήσει το Ταμάρ, αλλά όχι και τα Τανίν και Καρίς. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικάνοι της Noble εμφανίζονται αδιάλλακτοι και δεν επιθυμούν να μειώσουν καν τα δικά τους μερίδια. Η Noble έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στο Ταμάρ, όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και τα καλύτερα τεχνολογικά της μέσα. Γι’αυτό και δεν θέλει να το δει να καταλήγει στα χέρια ανταγωνιστών. Παράλληλα, η Noble εκτιμά ότι έχει καλή πιθανότητα να κερδίσει την υπόθεση στα δικαστήρια, αν το θέμα καταλήξει εκεί.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το όλο ζήτημα είναι εξόχως σημαντικό για το Ισραήλ και για την κυβέρνησή του, διότι κρίνεται εν πολλοίς το μέλλον της αγοράς φυσικού αερίου. Οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε λεπτή θέση διότι από τη μια θέλουν να αναπτύξουν την αγορά, αλλά δίχως να φανεί ότι κάνουν πίσω στις πιέσεις των Αμερικανών.
 
http://www.energypress.gr/news/Israhl:-Prospatheia-symbibasmoy-gia-Tamar-Lebiathan-sto-para-pente

No comments: