Wednesday 28 January 2015

Λαφαζάνης: Τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιστροφή των μετοχών των ΕΛΠΕ στο δημόσιο

Διακόπτονται άμεσα οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα επιστραφούν στο Δημόσιο οι μετοχές της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στους υπηρεσιακούς υπογράμμισε: «Βλέπω στα πρόσωπα σας όχι υπαλλήλους αλλά συνεργάτες». Τόνισε με έμφαση ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι κυρίως κρίση χρέους, αλλά το χρέος αξιοποιείται από τις δυνάμεις που θέλουν να γκρεμίσουν τα πάντα στη χώρα. Η κρίση είναι στην παραγωγική βάση και στις δομές, πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί τέλος στα μνημόνια σε αυτή τη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι θα ακυρωθούν όλοι, ένας ένας και σταδικά, οι νόμοι που σχετίζονται με τα μνημόνια (εφαρμοστικοί νόμοι μνημονίων) και την τρόικα.
Το πρώτο που θα κάνει το υπουργείο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η ακύρωση της διάσπασης και της πώλησης της ΔΕΗ, η οποία θα συνεχίσει με δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή με την πλειοψηφία των μετοχών στο δημόσιο, και θα αναβαθμιστεί. Επίσης, τόνισε ότι για το τμήμα των ΕΛΠΕ που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ θα ακυρωθεί η σχεδιαζόμενη πώληση και θα επανέλθει στο δημόσιο.
«Ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να βάλουμε τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση και θα λειτουργεί με αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Θα δώσουμε μια νέα πνοή στη ΔΕΗ. Θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της με ιδιώτες για να την απαλλάξουμε από ληστρικές διασυνδέσεις με συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε ότι θα διακοπεί και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι «θα χαράξουμε νέα πορεία για τα διυλιστήρια και θα πατάξουμε τη λαθρεμπορία στα καύσιμα» και ότι «θα στηρίξουμε τους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών, ώστε να γίνουν βιώσιμες οι επενδύσεις τους». «Έχουμε πολλά να κάνουμε προς όφελος της χώρας και για την μείωση του ενεργειακού κόστους», είπε.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική ανακοίνωση για τη Ρωσία και τα περί κυρώσεων πρόσθεσε ότι "δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να το γνωρίζουμε". Συνέχισε μάλιστα αναφερόμενος στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας, λέγοντας ότι θα είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες, βλέποντας και στα 4 σημεία του ορίζοντα. "Δεν είμαστε δορυφόροι κανενός, οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις μας θα κινούνται με βάση το δημόσιο και το λαϊκό συμφέρον".
Αναφέρθηκε και στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας λέγοντας ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μειωθεί.
Ας σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Λαφαζάνης, παρότο ρωτήθηκε, δεν φάνηκε πρόθυμος να απαντήσει για τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων και ειδικότερα των εν εξελίξει διαγωνισμών του δημοσίου.
Ο απερχόμενος υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης κατά την τελετή ευχήθηκε στον κύριο Λαφαζάνη καλή επιτυχία, υπογράμμισε ότι είναι ένα χαρτοφυλάκιο με πολλαπλά αντικείμενα. Συγκεκριμένα είπε: «Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι  Υπουργοί, αγαπητέ Παναγιώτη,
θέλω να σας καλωσορίσω στο ΥΠΕΚΑ, εκ μέρους και του αναπληρωτή υπουργού κ. Ταγαρά  και του υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου που δεν μπόρεσε να είναι σήμερα μαζί μας. Ευχόμαστε σε όλους σας καλή επιτυχία στο έργο που έχετε αναλάβει, ένα δύσκολο έργο με πολλαπλά αντικείμενα σε πολλά Υπουργεία και ευχόμαστε οι επιθυμίες του Ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, να βρουν ανταπόκριση στο έργο το οποίο θα προσφέρετε και στο δικό μας Υπουργείο.
Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη γνωρίζομαι Κοινοβουλευτικά πολλά χρόνια. Έχουμε ανταλλάξει πάρα πολλές φορές σύμφωνες, ή μη σύμφωνες απόψεις, σε διάφορα πολιτικά ζητήματα. Πρέπει όμως να σας πω, ότι έχω έναν βαθύ σεβασμό για την προσωπική του πολιτική πορεία και υπάρχει και μία αμοιβαία εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο.
Εύχομαι λοιπόν και ελπίζω -και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό- να τα καταφέρει να ανταποκριθεί και ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.
Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Παναγιώτη, το ΥΠΕΚΑ διαθέτει ένα από τα καλύτερα, για να μην πω το καλύτερο, στελεχιακό δυναμικό του Δημόσιου τομέα.  Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι τον ενάμιση χρόνο αυτό που είχα την ευθύνη του Υπουργείου, καταφέραμε ώστε το 95% της δουλειάς που παρήχθη να γίνει με ανθρώπινες δυνάμεις αυτού του Υπουργείου. Με Δημόσιους λειτουργούς που, παρά τις δύσκολες συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, κατάφεραν και ανταποκρίθηκαν απολύτως στα πολύ δύσκολα αυτά καθήκοντα. Επιδίωξη μας ήταν, αυτό θα αξιολογηθεί από τον κάθε πολίτη, να καταστήσουμε το ΥΠΕΚΑ ως το βασικό αναπτυξιακό Υπουργείο της Κυβέρνησης.
Επιτρέψτε μου τώρα να καταθέσω, πάρα πολύ συνοπτικά, έναν γρήγορο απολογισμό των πεπραγμένων του τελευταίου ενάμιση έτους, έτσι ώστε να έχουμε σε τίτλους τις βασικές δράσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν.
Θα ξεκινήσω με κάτι που το θεωρώ σημαντικό και συμβολικά : τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχα την δυνατότητα ως Υπουργός Περιβάλλοντος να υπογράψω Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων συνολικού ύψους 6,1 δις Ευρώ, που σημαίνει ότι έχει γίνει μια καλή δουλειά και από πλευράς Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, έτσι ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις σε πάρα πολλούς τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της χώρας, από την Ιδιωτική Πολεοδόμηση και την Ενέργεια, μέχρι την Βιομηχανία και τον Τουρισμό.
Η επόμενη παρατήρηση σχετίζεται με την μεγάλη εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην Έρευνα και Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Γνωρίζετε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθούν οι προσφορές  για τον δεύτερο γύρο τριών χερσαίων περιοχών και τους επόμενους μήνες λήγουν οι ημερομηνίες για να κατατεθούν οι προσφορές του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις  θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Ο Δημόσιος Εθνικός Φορέας που διαχειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα, η ΕΔΕΥ, έχει ήδη πλήρη στελέχωση από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου και έχει ολοκληρώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να αναλάβει απολύτως την ευθύνη και την διαχείριση των συγκεκριμένων πραγμάτων.
Να σημειώσω ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου οι εκτιμήσεις για τα επόμενα 20-25 χρόνια κάνουν λόγο για ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 150 δις Ευρώ ως δημόσια έσοδα, με βάση ασφαλώς τις τιμές πετρελαίου του 2013 και όχι τις τιμές τις πρόσφατες.
Να σημειώσω, επίσης, ότι με ειδική Νομοθετική ρύθμιση, με διακριτό ξεχωριστό Νόμο, δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, έναν ειδικό λογαριασμό, ένα ειδικό ταμείο όπου θα πηγαίνουν όλα τα έσοδα από τους Υδρογονάνθρακες.
Το επόμενο μεγάλο ζήτημα το οποίο διαχειρίστηκε το ΥΠΕΚΑ και πήρε ιδιαίτερη έκταση τα τελευταία χρόνια, είναι το ζήτημα των Διεθνών Αγωγών. Θυμίζω ότι ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από την Κασπία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, βρίσκεται ήδη σε σημαντικό στάδιο ωρίμανσης.
Επιπλέον, να σημειώσω πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ήδη ενταχθεί στα πανευρωπαϊκά Προγράμματα ακόμη δύο σπουδαίοι Αγωγοί: ο ένας είναι ο αγωγός EASTMED που σχεδιάζεται να μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τα Κυπριακά κοιτάσματα και τα Ελληνικά -μέσω Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας- προς Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες κατά το τελευταίο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υπέγραψα, με τους ομολόγους μου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, την πρώτη συμφωνία για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από τον αγωγό TAP ή από τις πλωτές μονάδες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της βόρειας Ελλάδας και στην συνέχεια θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο προς τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.
Περιττεύει να υπενθυμίσω, ότι με τον νόμο 4001 κατοχυρώσαμε στο Εθνικό Δίκαιο τα ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ, με το άρθρο 156 που χρησιμοποιήθηκε κατά την Ρηματική Διακοίνωση της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, ενόψει των τελευταίων επεισοδίων με την Τουρκία, όπου πια η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας ορίζεται με βάση την Αρχή της Μέσης Γραμμής ίσων Αποστάσεων, έτσι όπως είναι οι εθνικές μας θέσεις και έτσι όπως επιτάσσει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Περνώντας στα ζητήματα του Περιβάλλοντος, πρέπει να σημειώσω ότι για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε Εθνική Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα.
Δεύτερον, οργανώσαμε έναν πλήρη διάλογο για το νέο Σύστημα Διαχείρισης, των Φορέων Διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών.
Και τρίτον, δρομολογήσαμε μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση στα ζητήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπου από τις 21.000 μελέτες που παρήγαγε η χώρα κάθε χρόνο φτάσαμε σε καλά ευρωπαϊκά επίπεδα. Απαιτούνται πια μόλις 1.500-2.000 μελέτες, γιατί όλες οι υπόλοιπες Περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διαδικασίες γίνονται μέσα από τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και αυτό σημαίνει ένα δημόσιο έσοδο 85 εκατ. Ευρώ.
Στα ζητήματα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είμαστε πια η χώρα της Ευρώπης που έχει έναν εξαιρετικά αυξημένο αριθμό δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Εξακόσιες χιλιάδες (600.000) οικογένειες, παίρνουν πλέον ρεύμα με έκπτωση έως 45%.
Πρόσφατα νομοθετήσαμε την έκπτωση κατά 70% στη ηλεκτρικό ρεύμα για όλες τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης – μιλάμε για έναν αριθμό περίπου 3.500 Δομών – δεν γίνεται καμία αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. και βεβαίως υπάρχουν 8.000 νοικοκυριά που με εισήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επειδή ζουν σε δυσμενείς συνθήκες, έχουν απολύτως δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.
Αναφερόμενος τώρα, στις νέες παραγωγικές δομές που επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε το τελευταίο διάστημα, θέλω να επισημάνω την επιτυχία του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», όπου ένα συνολικό κονδύλι της τάξης των  500 εκατ. ευρώ επενδύθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε ιδιωτικές κατοικίες, νοικοκυριών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Το πολύ πετυχημένο αυτό πρόγραμμα σχεδιάζουμε -ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- να επεκταθεί και στα Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, με μια συνολική μόχλευση κονδυλίων της τάξης του 1,5 δις ευρώ. Είναι μια νέα πρωτοβουλία στα ζητήματα της οικοδομής η οποία πάσχει συνολικά και για πρώτη φορά μπορούμε τώρα να λέμε ως Υπουργείο ότι διαμορφώνουμε ένα τοπίο στην οικοδομή με αειφορία, βιωσιμότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.
Προχώρησε επίσης, σε αρκετό βαθμό ωρίμανσης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της χώρας με την ηπειρωτική. Ήδη στις Κυκλάδες έχουμε ολοκληρώσει την Α’ φάση και ωριμάζει η διαδικασία και για την Κρήτη.
Προχωρήσαμε το πρόγραμμα της επιδότησης έως 60% για τη σύνδεση με Φυσικό Αέριο αρκετών χιλιάδων οικογενειών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Ήδη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ζητούν και άλλα χρήματα, διότι εξαντλήθηκαν αυτά που είχαν στη διάθεσή τους.
Προχωρήσαμε και νομοθετήσαμε την Ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, μια μεγάλη προοπτική που μπορεί να διανοίξει μεγάλους ορίζοντες και για τα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Επιπλέον, να αναφέρω ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η δημιουργία Πρατηρίων Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου από τη ΔΕΠΑ, έτσι ώστε να αποτελέσει καύσιμο υλικό και για τα φορτηγά και τα ΙΧ της χώρας πάρα πολύ γρήγορα. Τα πρώτα πρατήρια είναι ήδη πραγματικότητα.
Στο ζήτημα των ΑΠΕ, οφείλω να σημειώσω ότι ήδη η χώρα έχει υπερκαλύψει στα φωτοβολταϊκά και το στόχο του 2020 και πηγαίνουμε με το ρυθμό που αναμενόταν για την κάλυψη του εθνικού στόχου και στις υπόλοιπες Πηγές Ανανεώσιμης Ενέργειας.
Με τον Ενεργειακό Συμψηφισμό που νομοθετήθηκε πρόσφατα, δίνουμε μεγάλη προοπτική σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα. Είναι μια παρέμβαση που μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και άρα δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην αγορά του εξωτερικού και ελπίζω ότι έτσι θα αξιολογηθεί αντίστοιχα από τους υπευθύνους.
Στο θέμα της Χωροταξίας και Πολεοδομίας, αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των αυθαιρέτων, των οικοδομικών συνεταιρισμών και με τη Νομοθεσία για τη  Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση ουσιαστικά μειώσαμε το χρόνο έγκρισης των Σχεδίων Πόλης από 20-25 χρόνια σε 2 έως 4.
Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα 12 Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, για τις 12 Περιφέρειες της χώρας, ενώ είναι ήδη Νόμος του κράτους το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και Αττικής, ένας οδικός άξονας για το αναπτυξιακό μέλλον για το 30% του ελληνικού πληθυσμού που διαβιεί στην περιοχή.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε και είναι σε εξέλιξη, όπως η Ηλεκτρονική Πολεοδομία, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων κτλ.
Στα θέματα των Υδάτων έγινε μια σπουδαία δουλειά στα ζητήματα Διαχείρισης αυτού του αειφορικού και μεγάλου πλούτου της χώρας και αντίστοιχα στα Δάση, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε τα δάση μας να συνεχίσουν να αποτελούν ένα σπουδαίο παράγοντα ανάπτυξης και αειφορίας.
Αγαπητοί φίλοι, κύριε υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι,
κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι είναι χαρά να σας υποδέχομαι σ’ αυτό το Υπουργείο και παράλληλα ήταν μεγάλη προσωπική μου τιμή να συνεργάζομαι με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης πολύ υψηλού επιπέδου, που κατάφεραν να φέρουν σε πέρας δύσκολα αντικείμενα, που σε άλλα Υπουργεία γίνονταν μόνο με εξωτερικές αναθέσεις. Και αυτό αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη, για την οποία θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά το κάθε στέλεχος του Υπουργείου που μας βοήθησε σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Να ευχηθώ ατομική και οικογενειακή ευτυχία σε κάθε συνεργάτη στο Υπουργείο και σε εσάς, κύριε Υπουργέ, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Σας ευχαριστώ πολύ».
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς δήλωσε ότι «θέλω κατ’ αρχήν να καλωσορίσω τον νέο Υπουργό, τους Αναπληρωτές Υπουργούς και τον Υφυπουργό, να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν, σ’ έναν κρίσιμο και ζωτικό χώρο, σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας.
Θέλω να τους ευχηθώ, γιατί τα θέματα με τα οποία θα απασχοληθούν το επόμενο διάστημα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, που είναι στόχος όλων μας. Μπορεί να σχεδιάζουμε στο Υπουργείο αυτό, αλλά μέσα από το σχεδιασμό όταν είναι σωστός και γρήγορος υλοποιούνται όλες οι επενδύσεις που είναι στοιχείο ανάπτυξης και λύσης του προβλήματος της ανεργίας.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις ενέργειες, λύνοντας προβλήματα πολλών δεκαετιών και ταυτόχρονα δρομολογώντας λύσεις μέσα από τις διαδικασίες της επιτάχυνσης και της απλοποίησης και αξιοποίησης ως εργαλείων τομέων, που δίνουν τη δυνατότητα το κράτος μας να εκσυγχρονιστεί και να μπορέσει να βοηθήσει και να σταθεί ενεργό και σοβαρό και υπεύθυνο δίπλα στον πολίτη.
Με αυτές τις παρατηρήσεις και μόνο και θέλοντας και εγώ να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες, το προσωπικό που είχαμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε μια στενή και δημιουργική συνεργασία να πετύχουμε αυτά που έχουμε ήδη επικοινωνήσει και να ευχηθώ πάλι κλείνοντας στους νέους Υπουργούς να έχουν την δύναμη, το κουράγιο να δημιουργήσουν και να προσθέσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια θέλω να δηλώσω ότι θα είμαστε δίπλα, συμβάλλοντας και εμείς από την πλευρά μας και προσωπικά στο να δημιουργηθούν συνθήκες που έχει ανάγκη ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές η πατρίδα μας.

http://www.energypress.gr/news/Lafazanhs:-Telos-sthn-idiwtikopoihsh-ths-DEH-kai-epistrofh-twn-metohwn-twn-ELPE-sto-Dhmosio

No comments: