Friday 30 January 2015

Μειωμένες επενδύσεις φέτος στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων της Ευρώπης

Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών, η ουκρανική κρίση και η ακύρωση του αγωγού South Stream επηρέασαν πέρυσι τον κλάδο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, παρατηρεί η Wood Mackenzie σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δραστηριότητα μέσα στο 2015 θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο από την πτώση των πετρελαϊκών τιμών, με τις πετρελαϊκές να μειώνουν τις επενδύσεις τους και να αναβάλλουν σχέδια. Επίσης, η ακύρωση του South Stream αλλάζει το τοπίο σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και επιφέρει έμμεσες αλλαγές και στην παραγωγή.
Οι επενδύσεις στην παραγωγή πέρυσι έφτασαν τα 6,9 δις. δολάρια στην Ευρώπη. Τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα ήταν η πρόοδος στα σχέδια Hejre και South Arne III στη Δανία, το Tempa Rossa της Total στην Ιταλία και η υπεράκτια παραγωγή της OMV Petrom στη Ρουμανία. Συνολικά 16 νέα κοιτάσματα ξεκίνησαν να παράγουν μέσα στο 2014, αν και για φέτος οι επενδύσεις προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 5,8 δις. δολάρια.
Η Ευρώπη παρήγαγε σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα πέρυσι, με την παραγωγή πετρελαίου να είναι μειωμένη κατά 7,5% και αυτή του φυσικού αερίου κατά 10%. Στον τομέα της εξερεύνησης, διενεργήθηκαν 93 γεωρήσεις το 2014 με τις 28 από αυτές στην Ολλανδία. Για φέτος, η Wood Mackenzie θεωρεί υποσχόμενες χώρες την Κροατία, την Δανία και την Ελλάδα, λόγω των διαγωνισμών που διεξάγουν. Αντίστοιχα, αναμένεται νέος διαγωνισμός για άδειες στην Ιρλανδία, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον έχει διαμορφωθεί μια αρνητική εικόνα στις σχιστολιθικές έρευνες, καθώς πέρυσι ακυρώθηκαν αρκετά έργα, όπως της Eni, της Marathon και της Total στην Πολωνία.

http://www.energypress.gr/news/Meiwmenes-ependyseis-anamenontai-fetos-sthn-ereyna-kai-paragwgh-ydrogonanthrakwn-ths-Eyrwphs

No comments: