Thursday 25 June 2015

Ορκάδες: από τις πετρελαιογεννήτριες σε 100% ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση

Τοκελάου, Χαβάη και η δική μας Τήλος: τρία νησιά σε Ωκεανία, Ειρηνικό Ωκεανό και Μεσόγειο Θάλασσα αντίστοιχα που κάνουν πραγματικότητα την ελπίδα της μετάβασης σε ένα “πράσινο” ενεργειακό μέλλον βασισμένο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποθήκευση. Το δρόμο αυτό χαράσσουν και οι νήσοι Ορκάδες στα βόρεια της Σκωτίας όπου λαμβάνουν χώρα εκτεταμένες δοκιμές σε συστήματα κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας.
Κάποτε οι Ορκάδες ηλεκτροδοτούνταν από ένα κεντρικό, κοστοβόρο και εξαιρετικά ρυπογόνο σύστημα με πετρελαιογεννήτριες. Τώρα φιλοξενούν ένα αποκεντρωμένο σύστημα που αποτελείται από περισσότερες από 700 διασυνδεδεμένες γεννήτριες ΑΠΕ.
Στις Ορκάδες πρωτοπορούν με την ταχύτατη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας συνδυαστικά με συστήματα αποθήκευσης και την εκτεταμένη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Τα νησιά ήδη παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν και επειδή υφίστανται περιορισμοί του δικτύου ως προς την ενέργεια που μπορούν να “εξάγουν” στην ηπειρωτική Σκωτία αναζητούν νέους τρόπους εκμετάλλευσης του ενεργειακού τους πλεονάσματος. Ένα πρώτο βήμα είναι η ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης αλλά εξετάζονται και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνολογίες όπως η χρήση αντλιών θερμότητας που τροφοδοτούνται από το νερό της θάλασσας και η θέρμανση θερμοκηπίων.


http://www.econews.gr/2015/06/25/orkneys-ape-energeia-123175/