Thursday 25 June 2015

Καναδάς - Μάλλον απίθανο να επιβραδύνει την παραγωγή φυσικού αερίου η Βόρεια Αμερική

Με την αγορά φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής, να καταγράφει αυξανόμενη προσφορά, με την αύξηση του ανταγωνισμού και την πτώση των τιμών, το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας θεωρεί πως η υπερπροσφορά στις παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στις 19 Ιουνίου.

Με τους Καναδούς παραγωγούς να αγνοούν την υπερπροσφορά στην αγορά, πολλές εταιρείες φυσικού αερίου θα συνεχίσει να ερευνούν και να παράγουν σε αποδεδειγμένα αποθεματικά κοιτάσματα και σε τερματικούς σταθμούς εξαγωγής φυσικού αερίου.
Ο Connor McDonald, επικεφαλής του τμήματος προγνωστικών στο Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας, εξήγησε πως οι παραγωγοί φυσικού αερίου του δυτικού Καναδά, θα συνεχίσουν να εργάζονται παρά την υπερπροσφορά και πως ορισμένες εταιρείες έχουν επωφεληθεί της μείωσης των τιμών του πετρελαίου κατά το τελευταίο έτος.
«Έχουμε ακόμη πολύ ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ - αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορεί να υποτιμηθεί - και είμαστε ακόμα σε μια υπερπροσφορά στην αγορά», δήλωσε ο McDonald. «Σε αυτές τις απόψεις, υπάρχουν σίγουρα κάποιες δυσκολίες για τους Καναδούς παραγωγούς», τόνισε. Η Ακριβή Παράδοση Εξακολουθεί να Μαστίζει το Φυσικό Αέριο
Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας προσθέτει ακόμη πως με την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG, (υγροποιημένου φυσικού αερίου), η αγορά εξακολουθεί να μαστίζεται από το υψηλό ποσό χρέωσης της παράδοσης φυσικού αερίου. Ο Πήτερ Αργύρης, αναλυτής και σύμβουλος της Wood Mackenzie Καναδικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιχειρεί μία πρόβλεψη, δηλώνοντας ότι η παραγωγή στον Καναδά αναμένεται να αυξηθεί κατά την επόμενη δεκαετία, όπως έγραψε η Calgary Herald.
«Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο βλέπουμε, ότι οι όγκοι αυξήθηκαν από 12 Bcf (δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) σε πάνω από 19 Bcf ανά ημέρα», ανέφερε ο Αργύρης. «Η μερίδα του λέοντος της αύξησης προέρχεται από τις περιοχές Montney και Duvernay, οι οποίες είναι αποτελεσματικά συνδεδεμένες και αποτελεσματικές στην παραγωγή φυσικού αερίου σχιστού, με γεωτρήσεις σε ιδιαίτερα πλούσια κοιτάσματα».
Στη λεκάνη σχιστόλιθου Montney, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 94.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα από το 2015 έως το 2025. Επιπλέον, ο σχιστόλιθος Duvernay εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 27.000 ΒΟΕ / δ σε 320.000 ΒΟΕ / δ στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ακόμα και αν η παραγωγή πετρελαίου εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλή, ένα μεγάλο μέρος των δυτικών παραγωγών του Καναδά, πρέπει ακόμα να παρέχουν αφθονία προμηθειών φυσικού αερίου και LNG για τη βιομηχανία εξαγωγής φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην υπάρχουν κυρώσεις ή πλαφόν για έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου και περίπου το 98 τοις εκατό της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας προέρχεται από τη δυτική περιφέρεια. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και η διάνοιξη νέων πηγαδιών, όπως και η αναζήτηση για πετρέλαιο και άλλα υγρά καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα παράγεται και φυσικό αέριο ως υποπροϊόν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=95380