Monday 30 November 2015

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Παραμένει προς το παρόν στο 15% το ποσοστό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων της ΔΕΠΑ

Τριβές, και διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων στο χώρο συνεχίζει να προκαλεί το θέμα των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η ΕΒΙΚΕΝ που διαμαρτύρεται σταθερά ότι η συμμετοχή των ΕΠΑ στις δημοπρασίες περιορίζει σημαντικά τις ποσότητες που μπορεί να διεκδικήσει η βιομηχανία, ενώ παράλληλα ζητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διπλασιαστούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες της ΔΕΠΑ. 

Το επιχείρημα των βιομηχανιών κατά της συμμετοχής στις δημοπρασίες των ΕΠΑ είναι ότι οι τελευταίες διαθέτουν δύο πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων συμμεταχόντων, πέραν του ότι στο μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχει με ποσοστό 51% η ΔΕΠΑ που σημαίνει ότι με την είσοδό της στις δημοπρασίες επωφελείται και το κρατικό μονοπώλιο. Πρώτον, ότι οι ΕΠΑ έχουν μεγάλες καταναλώσεις και δεύτερον ότι διαμορφώνουν το υψηλότερο περιθώριο κέρδους
Στον αντίποδα, οι ΕΠΑ επιμένουν ότι οι δημοπρασίες αποτελούν εργαλείο ανταγωνισμού στην εμπορία, και ότι επομένως κακώς παίρνουν μέρος σε αυτές οι βιομηχανίες, τις οποίες εφόσον η πολιτεία θέλει να βοηθήσει, ας τους παράσχει άλλους τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους (π.χ. διακοψιμότητα, μείωση ΕΦΚ στο αέριο, κλπ). Στο επίκεντρο των αντιμαχόμενων πλευρών βρίσκεται η εδώ και ενάμισι μήνα απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αύξησε από το 10% στο 15% το ποσοστό επί των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αερίου που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ. 
Εδώ και καιρό οι βιομηχανίες κάνουν λόμπινγκ προκειμένου αυτό το ποσοστό να διπλασιασθεί, και να φτάσει στο 20% ή και περισσότερο. “Δεν είναι ωστόσο στις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό του 15%. Αυτό θα αποφασισθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες της αγοράς”, λένε πηγές της Επιτροπής, που ρωτήθηκαν από το “Energypress”.
Από την πλευρά της η ΕΠΑ Αττικής, θεωρεί ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργεί σε βάρος της, ότι οι όροι συμμετοχής στις δημοπρασίες δεν είναι ισότιμοι. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να υποβάλει παρατηρήσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στην πρόσφατη απόφασή της.
Ποιό είναι το πρόβλημα της ΕΠΑ ; Οτι το ισχύων καθεστώς δημοπρασιών ωφελεί όσους έχουν ομίλους, (δηλαδή πολλά ΑΦΜ). Μέσω διαφορετικών εταιρειών, ένας όμιλος μπορεί να πάρει πέραν της μιας φοράς από 15% επί της δημοπρατούμενης ποσότητας, άρα αθροιστικά πολύ περισσότερο. Αντίθετα, όπως λένε τα ίδια στελέχη, η ΕΠΑ Αττικής, ακριβώς επειδή δεν ανήκει σε κάποιον όμιλο, μπορεί να αγοράζει κάθε φορά μόνο 15% από το σύνολο της ποσότητας που βγαίνει σε δημοπρασία. Φέρνουν δε, τα στελέχη αυτά, ως παράδειγμα τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που επειδή ανήκουν στον ίδιο όμιλο, καταφέρνουν και αγοράζουν από 15% η κάθε μία, ενώ το ίδιο ισχύει και για βιομηχανίες που ανήκουν σε μεγάλους ομίλους.
Το κρίσιμο φυσικά στοιχείο είναι το μέγεθος των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αερίου. Αν για παράδειγμα, το 15% γίνει 20% ή 30%, οι ΕΠΑ θα τρίβουν τα χέρια τους καθώς παίρνοντας μεγαλύτερες ποσότητες, θα αυξήσουν την παραγωγή τους, και επομένως θα μπορούν να δίνουν ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις στους πελάτες τους.
Στον αντίποδα ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΕΠΑ θα δει αφενός τα κέρδη της να περιορίζονται σημαντικά, αφετέρου να χάνει το μονοπώλιο στην χονδρεμπορία, κάτι που έχει ήδη αρχίσει δειλά δειλά να συμβαίνει. Το σίγουρο είναι πως το σίριαλ της κόντρας για τις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ θα έχει ακόμη πολλά επισόδεια, και πως όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται νομικά και όχι μόνο. Οσο για την επόμενη δημοπρασία της ΔΕΠΑ, τοποθετείται προς το τέλος του έτους, και θα αφορά το πρώτο 3μηνο του 2016.
 
http://energypress.gr/news/epitropi-antagonismoy-paramenei-pros-paron-sto-15-pososto-ton-dimopratoymenon-posotiton-tis

No comments: