Monday 30 November 2015

Παναγιώτου: Η Κύπρος μακριά από τους στόχους της Ευρώπης του 20/20/20

Ο κυπριακός λαός αλλά και η ίδια η Πολιτεία δεν έχουν εμπεδώσει αυτή τη νέα κουλτούρα που οφείλουμε να υιοθετήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον τριπλό ευρωπαϊκό ενεργειακό στόχο της ΕΕ 20/20/20 μέχρι το 2020, δηλώνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, διαμηνύοντας πως η λύση στα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει από τις κλιματικές αλλαγές είναι η Πράσινη Ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο ακτιβιστικής εκδήλωσης του Κινήματος Οικολόγων στη Λεμεσό για τις κλιματικές αλλαγές και με αφορμή την έναρξη της 21ης Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Παρίσι, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία ήδη βιώνει μεγάλες επιπτώσεις, αφού "ήδη έχουμε απερήμωση, διάβρωση των ακτών, έχουμε πολύ μεγάλη έλλειψη του πιο σημαντικού φυσικού πόρου που είναι το νερό". "Η λύση βρίσκεται σε δυο λέξεις, Πράσινη Ανάπτυξη", ανέφερε και σημείωσε πως η χρήση των φυσικών πόρων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να έχουμε αφενός οικονομική ανάπτυξη αλλά αφετέρου και οικολογικό ισοζύγιο.
Αυτό, συνέχισε, πρέπει να είναι και το μήνυμα αλλά και οι στόχοι που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία στο Παρίσι, ενώ ανέφερε ότι και ο στόχος του 20/20/20 (20% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης και 20% περισσότερη αποτελεσματικότητα στη χρήση ενέργειας σε όλη την ΕΕ έως το 2020) φαίνεται να αλλάζει και τα απαιτούμενα ποσοστά για το μέλλον να φτάνουν το 30% και 40%.
Υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο, μόνο σε κάποιους τομείς και κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βρισκόμαστε στο 13%, η Επίτροπος Περιβάλλοντος υπέδειξε πως "αυτή η προσαρμογή δεν γίνεται μόνο με επιστημονικά και μαθηματικά μοντέλα, πρέπει να γίνει μέσα από την αλλαγή της δικής μας νοοτροπίας όσον αφορά την ανάπτυξη και αυτό είναι μια καινούργια κουλτούρα, ένας νέος πολιτισμός".
Ερωτηθείσα κατά πόσο ο κυπριακός λαός έχει εμπεδώσει αυτή τη νέα κουλτούρα, είπε πως δυστυχώς δεν την εμπεδώσει στο βαθμό που πρέπει, αλλά ούτε και η ίδια η Πολιτεία, έτσι ώστε να λάβει τα αναγκαία δυναμικά μέτρα που θα χρειαστούμε "για να έχουμε όχι απλά καλή ζωή, αλλά ζωή".
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι "εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα κι εμείς εδώ στη μικρή μας Κύπρο, απαιτούμε να μπουν πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων οι άνθρωποι, για το καλό της ανθρωπότητας, κι ένα από τα θέματα που αφορούν το καλό της ανθρωπότητας είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών".
Πρέπει επιτέλους, συνέχισε, η Ανθρωπότητα να πάρει σοβαρά μέτρα και σκληρές αποφάσεις για περιορισμό της ρύπανσης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, "πρέπει επιτέλους να βάλουμε μπροστά το μέλλον των ανθρώπινων γενιών στον πλανήτη γη και να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά συμφέροντα".
Στην εκδήλωση, αναρριχητές από το Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών τοποθέτησαν πανό στην πλαϊνή όψη του κτιρίου που στεγάζονται τα Επαρχιακά Γραφεία των Οικολόγων με σύνθημα "Σταματήστε την κλιματική αλλαγή".
 
http://energypress.gr/news/panagiotoy-i-kypros-makria-apo-toys-stohoys-tis-eyropis-toy-202020

No comments: