Thursday 26 November 2015

«Τίτλοι τέλους» για την ισπανική Abengoa - Το χρονικό της κατάρρευσης

Τις διαδικασίες προστασίας από τους πιστωτές της ξεκίνησε, χτες, η ισπανική εταιρεία ΑΠΕ Abengoa, η οποία έχει 4 μήνες στη διάθεσή της για να καταλήξει σε συμφωνία μαζί τους και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε σύμφωνα με το Reuters, θα αποτελεί μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει σημειωθεί ποτέ επί ισπανικού εδάφους.

Η εταιρεία ΑΠΕ απασχολεί 24.000 εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο, με την έκθεσή της σε διεθνή και ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης έργων, να φτάνει τα 20,2 δισ. ευρώ. Με μονάδες βιοκαυσίμων και φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ, η εταιρεία με έδρα τη Σεβίλλη αγωνίζεται εδώ και 1 χρόνο να ανταπεξέλθει με υπέρογκα χρέη. Ωστόσο, από τον Ιούλιο και μετά η κατάσταση καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμη, με την Abengoa να προχωρά σε περικοπές στόχων για το 2015, σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και στην έκδοση μετοχών. Έκτοτε, η αξία της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 85%, γεγονός που επιδεινώθηκε από την άρνηση των τραπεζών να συμφωνήσουν για τη στήριξη του χρέους της.

Προχωρά το deal με την Gonvarri

Νωρίτερα, η Abengoa διέρρεε στον τύπο ότι προχωρά η συμφωνία με την Gonvarri Corporación Financiera, θυγατρική του ισπανικού βιομηχανικού ομίλου Gonvarri Steel Industries, για την απόκτηση του 28% της Abengoa Solar. Η ισπανική εταιρεία ΑΠΕ υπολογίζει η κίνηση αυτή να φέρει στα ταμεία της περί τα 350 εκατ. ευρώ.
 
http://energypress.gr/news/titloi-teloys-gia-tin-ispaniki-abengoa-hroniko-tis-katarreysis

No comments: