Thursday 26 November 2015

13ο μέλος του OPEC η Ινδονησία - Έκπληξη από πολλούς αναλυτές

Το 13ο μέλος του ΟΠΕΚ θα είναι από τον επόμενο μήνα η Ινδονησία, μια χώρα που καταναλώνει δύο φορές το αργό που παράγει. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εισαγωγή της Ινδονησίας στον Οργανισμό χαρακτηρίστηκε "απροσδόκητη" από πολλούς αναλυτές. 

Πάντως, η χώρα από την πλευρά της υποστηρίζει πως ως το μοναδικό ασιατικό μέλος του Οργανισμού θα προσφέρει έναν ζωτικής σημασίας σύνδεσμο με την περιοχή στην οποία η ζήτηση αυξάνεται με τους γρηγορότερους ρυθμούς. Παρ' όλ' αυτά, με έναν προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. σε εισαγωγέςπετρελαίου τον περασμένο χρόνο, η Ινδονησία αποτελεί παράξενη προσθήκη στην ομάδα των εξαγωγέων.
Η αποδοχή ενός εισαγωγέα στον Οργανισμό «λέει πολλά για την περιθωριοποίηση του ΟΠΕΚ», τόνισε ο Seth Kleinman, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για την ενέργεια στο Citigroup. Η Ινδονησία «δεν πρόκειται ποτέ να κόψει την παραγωγή», επεσήμανε. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι επίσημες εξηγήσεις που περιγράφουν την Ινδονησία ως «αγωγό» μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών δε ρίχνουν φως σε μια κίνηση που είναι θεμελιωδώς αντίθετη με την αποστολή του ΟΠΕΚ: Για ποιο λόγο να δεχθεί μια χώρα που θα επωφεληθεί από χαμηλότερες τιμές σε μια ομάδα που υποτίθεται πως στηρίζει τις τιμές;
Το Citigroup τονίζει πως αυτό είναι μια ακόμη ένδειξη πως ο ΟΠΕΚ έχει εγκαταλείψει το ρόλο του βάσει του οποίου υποστηρίζει τις τιμές, ιδιαίτερα μετά την απόφασή του πέρυσι να μεγιστοποιήσει το μερίδιο αγοράς του εν μέσω παγκόσμιου κορεσμού. Ο Οργανισμός δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αγορά από το 2008.
 
http://energypress.gr/news/13o-melos-toy-opec-i-indonisia-ekplixi-apo-polloys-analytes

No comments: