Thursday 26 November 2015

Μεικτές τάσεις στην αγορά πετρελαίου - Επιβράδυνση της παραγωγής στις ΗΠΑ

Μεικτές τάσεις επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) να ενισχύεται, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ συνεχίζουν να μειώνονται οι ενεργές εξέδρες άντλησης πετρελαίου, ένδειξη που καταδεκνύει ότι οι εταιρείες αναμένουν την άνοδο των τιμών πριν ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή.

Ειδικότερα, το WTI ενισχύεται κατά 11 σεντς στα 43,15 δολάρια το βαρέλι. Στον αντίποδα, το Μπρεντ υποχωρεί ελαφρά, κατά 0,2% στα 46,06 δολάρια/βερέλι. Η τιμή του Μπρεντ πιέζεται από τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά, καθώς ο ΟΠΕΚ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη στρατηγική υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς, κάτι οποίο θέτει σε κατάσταση συναγερμού τις ασθενέστες χώρες εντός του οργανισμού.
Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αυξήθηκαν, για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, την περασμένη εβδομάδα κατά 1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Επίσης, οι ενεργές εξέδρες άντλησης πετρελαίου μειώθηκαν για 12η εβδομάδα στις τελευταίες 13, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Baker Hughes.  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα τα εμπορεύσιμα αποθέματα αργού μειώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου κατά 4,4 εκατ. βαρέλια έναντι του προηγούμενου μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τουλάχιστον το 2010.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=99948

No comments: