Friday 27 November 2015

ΔΕΠΑ : Δίχως επίπτωση στο ελληνικό σύστημα η διακοπή της ροής αερίου από Ρωσία προς Ουκρανία

Κανένα πρόβλημα για το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου δεν προκύπτει, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, από την απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς το Κίεβο. Η πίεση λειτουργίας στο ελληνικό σύστημα είναι φυσιολογική, στα 50 bar, όπως δηλώνουν στελέχη της ΔΕΠΑ, και απλώς η ελληνική εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

"Είμαστε σε επιφυλακή, όπως πάντα συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να βρισκόμαστε σε κάποιου είδους συναγερμό. Δεν έχει ενεργοποιηθεί κανένα σχέδιο έκτακτου ανάγκης, ούτε σχεδιάζουμε να ζητήσουμε επιπλέον δεξαμενόπλοια από Αλγερία. Μας καλύπτει απόλυτα το πλοίο με ποσότητες LNG που έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό", όπως δηλώνει στο "Energypress" ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπ. Παλαιογιάννης.
Τα τελευταία 24ωρα οι ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει επανέλθει δριμύτερη, με επίκεντρο το φυσικό αέριο. H Gazprom προχώρησε σε κλείσιμο της στρόφιγγας αερίου προς την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι η Naftogaz "έλαβε όλο το φυσικό αέριο για το οποίο είχε πληρώσει". Μέχρι να γίνουν νέες πληρωμές, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, έχει προειδοποιήσει την ουκρανική εταιρεία πως η προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο θα ξεκινήσει μόλις εκείνο προχωρήσει σε νέες πληρωμές.
«Εμείς διατάξαμε την Naftogaz να σταματήσει να αγοράζει ρώσικο αέριο», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, εξηγώντας ότι η Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να διατάξει την Naftogaz να σταματήσει τις αγορές ρώσικου αερίου. "Δεν σταμάτησαν να μας προμηθεύουν, εμείς δεν αγοράζουμε, αυτό έγινε καθώς οι τιμές που μας προσφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι καλύτερες" είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλεξέι Μίλερ έστειλε πάντως ένα μήνυμα προς πολλούς παραλήπτες, τονίζοντας ότι αρνούμενη η Ουκρανία να αγοράσει ρωσικό αέριο, δημιουργείται κίνδυνος για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
 
 http://energypress.gr/news/depa-dihos-epiptosi-sto-elliniko-systima-i-diakopi-tis-rois-aerioy-apo-rosia-pros-oykrania

No comments: