Thursday 26 November 2015

Λεβιάθαν: Συμφωνία ύψους 10 δις δολ. για παροχή αερίου στην Αίγυπτο τα επόμενα 15 χρόνια

Συμφωνία εξαγωγής αερίου από το Λεβιάθαν υπέγραψε με την Αίγυπτο η κοινοπραξία που ελέγχει το γιγαντιαίο ισραηλινό κοίτασμα. Η προκαταρκτική αυτή συμφωνία αφορά την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς αερίου της Αιγύπτου για 10 με 15 χρόνια, ενώ το συνολικό ύψος της τελικής συμφωνίας αναμένεται να ανέλθει σε 10 δις δολ.

Ειδικότερα, οι τέσσερεις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, η αμερικανική Noble Energy και οι ισραηλινές Delek, Avner και Ratio, ανακοίνωσαν ότι θα πωλήσουν στην αιγυπτιακή Dolphinus 4 bcm αερίου ετησίως για μια περίοδο 15 ετών. Αν τελικά ευοδωθεί η συμφωνία, θα αναβιώσει τις ελπίδες ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να προβεί σε εξαγωγικές συμφωνίες με τους γείτονές του.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του επ’ ευκαιρία της συμφωνίας ο διευθύνων σύμβουλος της Delek, Yossi Abu, οι ανακαλύψεις αερίου στο Ισραήλ φαίνεται ότι θα παίξουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της περιφερειακής ενεργειακής αγοράς, και ότι η συμφωνία με την Dolphinus «αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των πολιτικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων που μπορεί να προέλθουν από την περιφερειακής συνεργασία ανάμεσα σε κράτη και ενεργειακές εταιρείες».
Καμία από τις εταιρείες που εμπλέκονται στη συμφωνία δεν προέβη σε ακριβή εκτίμηση για το μέγεθος της συμφωνία, ωστόσο η ισραηλινή επενδυτική IBI εκτιμά ότι η συνολική αξία του αερίου που θα πωληθεί στην Αίγυπτο μπορεί να φτάσει τα 10 δις δολ. Την ίδια στιγμή, οι εταίροι του Λεβιάθαν ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις συνομιλίες για την ολοκλήρωση ενός ακόμη μεγαλύτερου εξαγωγικού συμβολαίου για την τροφοδοσία του τερματικού LNG της BG στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού για μία περίοδο 15 ετών. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=99964

No comments: