Monday 30 November 2015

THEnergy: Αιολικά και φ/β θα γεμίσουν τα ορυχεία, αν εγκριθεί η κατάργηση του άνθρακα

Απροετοίμαστες εμφανίζονται μπροστά στη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του CDP, την οποία επικαλείται το THEnergy, που ειδικεύεται σε θέματα ΑΠΕ και ορυχείων. Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης, προκύπτει ότι:

- 9 από τις 11 μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης αντιτάσσονται στα νέα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. - Μόνο 2 φαίνεται να υποστηρίζουν ένθερμα τις ρυθμίσεις για το κλίμα, που προωθούνται στη διάσκεψη του ΟΗΕ.
- Οι περισσότερες βλέπουν ως «κύρια απειλή» τα νέα μέτρα κατά του άνθρακα.
- Ελάχιστες από αυτές σκέφτονται την επιβράδυνση της εξορυκτικής τους δραστηριότητας ή ακόμη και την εκποίηση των assets που σχετίζονται με τον άνθρακα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το THEnergy, σχεδόν οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε βραχυπρόθεσμες δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των ορυχείων τους. Για το λόγο αυτό προετοιμάζουν action plans (σχέδια δράσης) για να αντιμετωπίσουν τα μέτρα για τη μείωση του CO2, που θα υιοθετηθούν στη Διάσκεψη για το κλίμα.
Ήδη, μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου εξόρυξης ετοιμάζουν μια νέα στρατηγική, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) στα ορυχεία τους. Εταιρείες όπως οι Rio Tinto, Glencore, BHP Billiton και Goldfields έχουν ολοκληρώσει την πρώτη τους πιλοτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, σχολιάζει το THEnergy.
Η ενέργεια που χρειάζεται ένα ορυχείο αντιστοιχεί περίπου στο 20-30% του κόστους λειτουργίας του. Οι αποφάσεις για τη μείωση του άνθρακα, που θα ληφθούν στο Παρίσι, ενδεχομένως να έχουν ισχυρή επιρροή στα κόστη των ορυχείων, αναφέρει το THEnergy. Οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν νωρίς στις προκλήσεις που θα φέρει μια νέα οικονομία χαμηλή σε εκπομπές άνθρακα, θα έχει μελλοντικά σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της. Σε πολλές περιπτώσεις οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες απ’ ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από συμβατικές πηγές ενέργειας –ακόμη και σήμερα χωρίς κάποια δράση κατά του άνθρακα- ειδικά για τα απομακρυσμένα ορυχεία που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο και τροφοδοτούνται με ακριβά καύσιμα (π.χ. ντίζελ).
Όπως εξηγεί ο Δρ Tomas Hilling, Διευθύνων Σύμβουλος του THEnergy, «οι επιχειρήσεις εξόρυξης βρίσκονται στη διαδικασία που προσπαθούν να κατανοήσουν πως οι ΑΠΕ μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητά τους. Πολλοί από αυτές αγωνίζονται, ωστόσο, να λάβουν γρήγορα τις σωστές αποφάσεις, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας της πτώση της τιμής των εμπορευμάτων».
Και συμπληρώνει, «βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, πολλές επιχειρήσεις εξόρυξης κατανοούν ότι το ρεύμα από φωτοβολταϊκά και αιολικά είναι πλέον αρκετά φθηνό. Εάν τα μέτρα μείωση του άνθρακα εγκριθούν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ, θα δούμε πολλά φωτοβολταϊκά και αιολικά σε ορυχεία στο εγγύς μέλλον».
 
http://energypress.gr/news/thenergy-aiolika-kai-fv-tha-gemisoyn-ta-oryheia-egkrithei-i-katargisi-toy-anthraka

No comments: