Wednesday, 25 November 2015

Απειλείται η ρωσοτουρκική συνεργασία στο αέριο από τα γεγονότα στη Συρία;

Μέχρι προχθές, ο πόλεμος στη Συρία και οι αντίθετες πλευρές που υποστηρίζουν εκεί η Τουρκία και η Ρωσία αποτελούσε απλά μια μικρή ενοχλητική παράμετρο στις μεταξύ τους σχέσεις. Με άλλα λόγια, οι γερές οικονομικές βάσεις που στηρίζουν την οικονομική συνεργασία της Μόσχας και της Άγκυρας δεν μπορούσαν να απειληθούν από τον συριακό εμφύλιο.

Αυτή η διαπίστωση αποδεικνύεται και στην πράξη αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις των δύο κυβερνήσεων κατά τους προηγούμενους μήνες, όταν και έστειλαν το σαφές μήνυμα ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις οικονομικές και ενεργειακές τους συναλλαγές και δεν επιθυμούν μια ρήξη που θα τις απειλούσε.
Πλέον, όμως, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16, η ισορροπία αυτή αρχίζει να αλλάζει. Ασφαλώς, μόλις περάσει λίγος καιρός, θα επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές στη Μόσχα και την Άγκυρα και οι δύο πλευρές θα θυμηθούν ότι τις συμφέρει να παραμείνουν κοντά, έστω και αν οι σχέσεις θα είναι ψυχρότερες από ότι πριν. Παρόλα αυτά, ο θάνατος Ρώσων πιλότων από Τούρκους δεν είναι κάτι που η Μόσχα μπορεί να αφήσει να περάσει χωρίς κάποιου είδους απάντηση και εκεί ακριβώς έγκειται η απειλή: Ότι δηλαδή η απάντηση της Μόσχας μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία κλιμάκωσης από την οποία τελικά θα δεχτούν ουσιαστικό πλήγμα και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών.
Ήδη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε φραστική επίθεση, λέγοντας ότι η Άγκυρα στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και είναι συνένοχος των τρομοκρατών, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη διεθνή κατακραυγή στον απόηχο των χτυπημάτων στο Παρίσι. Ακόμη πιο σημαντικό, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει απάντηση από τη Ρωσία, αν και δεν διευκρίνισε σε ποιο επίπεδο θα εκδηλωθεί η εκδίκηση της Μόσχας.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κλιμάκωση στη Συρία δεν μπορεί να απειλήσει το σύνολο των διμερών οικονομικών σχέσεων. Στο κάτω-κάτω, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας και η Τουρκία είναι ένας από τους βασικότερους πελάτες της Gazprom. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να αντικαταστήσει ξαφνικά τον άλλο. Στον τομέα των εξαγωγών μια περίπτωση που δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι το να τις διακόψει η Μόσχα για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, εφόσον η ένταση συνεχιστεί, ώστε να "συνετίσει" την Τουρκία.
Τέλος, ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις και στο έργο του αγωγού Turkish Stream, τον οποίο φιλοδοξεί να υλοποιήσει η Ρωσία προκειμένου να παρακάμψει την Ουκρανία. Το σχέδιο ήταν ήδη περίπλοκο, καθώς οι δύο πλευρές το έχουν συνδέσει και με την παροχή έκπτωσης στην τιμή του αερίου που εξάγει η Ρωσία στην Τουρκία. Εκεί, λοιπόν, που οι διμερείς διαπραγματεύσεις ήταν έτοιμες να επανεκκινήσουν μετά την εκλογή κυβέρνησης στην Άγκυρα, έρχεται το αγκάθι της Συρίας να περιπλέξει τα πράγματα. Απομένει να δούμε στην πράξη αν οι δύο κυβερνήσεις θα προχωρήσουν με το έργο ή αν θα πέσει θύμα των ευρύτερων γεωπολιτικών τους επιδιώξεων στην περιοχή.

(του Χάρη Αποσπόρη)
 
http://energypress.gr/news/apeileitai-i-rosotoyrkiki-synergasia-sto-aerio-apo-ta-gegonota-sti-syria

No comments: