Tuesday 24 November 2015

ΙΕΝΕ: Ενεργειακό Χρηματιστήριο μπορεί να ιδρύσει η Κύπρος

Δυνατότητες για ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακού Χρηματιστηρίου, στο οποίο να διαπραγματεύονται φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα προϊόντα ενέργειας, έχει η Κύπρος. Αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κ. Κωστής Σταμπολής, μιλώντας σε συνέντευξη Tύπου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, στο οποίο Χρυσός Χορηγός είναι η Ελληνική Τράπεζα.

Δυνατότητες συνεργασίας
 
Όπως είπε ο κ. Σταμπολής, επειδή η Κύπρος έχει τα χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικού κέντρου και τώρα εξελίσσεται και σε ενεργειακό κόμβο, έχει τις δυνατότητες να ιδρύσει Ενεργειακό Χρηματιστήριο στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που επιδιώκουν και άλλες χώρες της περιοχής. Μάλιστα, ο κ. Σταμπολής ανέφερε ότι αυτό  το Χρηματιστήριο μπορεί να γίνει με τη συνεργασία της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που είναι οι χώρες οι οποίες συναποτελούν το νέο ενεργειακό τόξο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταμπολής, το ΙΕΝΕ έχει εκπονήσει σχετική μελέτη Gas Trading Hub στην Ελλάδα, η οποία όμως με τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο. Στα θετικά αυτής της εισήγησης, είπε, είναι και το γεγονός ότι τα Χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών έχουν ήδη κοινή πλατφόρμα στον τομέα των μετοχών και άλλων αξιών.
Ο κ. Σταμπολής αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης, έφερε ως παράδειγμα την προχθεσινή αγορά από τον βρετανικό ενεργειακό κολοσσό ΒG του 35% του οικοπέδου «Αφροδίτη» από τη Noble. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, η εισήγηση αυτή του ΙΕΝΕ θα αναλυθεί στο Ενεργειακό Συμπόσιο στη Λευκωσία και αναμένεται να προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον.

Ενημέρωση για τα ενεργειακά δρώμενα
 
Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, η πρόεδρός της, Ειρένα Γεωργιάδου, τόνισε ότι ο τομέας της ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα τονώσει την απασχόληση και θα φέρει ευημερία στον τόπο και στις μελλοντικές γενιές. Εξήροντας τη σημασία του Συμποσίου, η κ. Γεωργιάδου επεσήμανε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης και προβληματισμού για τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Τράπεζα στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι το Επιμελητήριο θέτει για 4η συνεχή χρονιά το Συμπόσιο υπό την αιγίδα του, γιατί πιστεύει ότι η ενέργεια αποτελεί έναν νέο τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Κύπρο. Μάλιστα, ανέφερε ότι πριν ακόμα αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μας, ξένες εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας.

Σημαντικό το Συμπόσιο λόγω ενεργειακών εξελίξεων
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way κ. Ιωσήφ Ιωσήφ ανέπτυξε τους στόχους και τους σκοπούς του Συμποσίου. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ιωσήφ το Συμπόσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των τελευταίων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και πρόσθεσε τα εξής:
Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβάνει ομιλία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, καθώς και ομιλία του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, αλλά και χαιρετισμούς αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η δεύτερη μέρα του Συμποσίου θα ανοίξει με την κεντρική ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής  Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και τις τοποθετήσεις Κυπρίων και ξένων τεχνοκρατών, εκπροσώπων κρατικών οργανισμών, των ενεργειακών εταιρειών και ακαδημαϊκών.
Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν όλα τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Μεσογείου και θα αναλυθούν οι πτυχές που αφορούν στην περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ, υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων και προκλήσεων στη Ν.Α. Μεσόγειο. Στο Συμπόσιο θα συζητηθούν και θα αναλυθούν οι δυνατότητες που έχει η Κύπρος, έτσι ώστε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής. Στο επίκεντρο της θεματολογίας του Συμποσίου είναι το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός και οι ΑΠΕ. Στόχος του Συμποσίου είναι να δώσει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα, όπως:

• Η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
• Η ενεργειακή συνεργασία των κρατών της περιοχής.
• Οι επενδύσεις ενεργειακών εταιρειών στη Ν.Α. Μεσόγειο τόσο στους υδρογονάνθρακες όσο και στον ηλεκτρισμό
• Ο σχεδιασμός αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.
• Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
• Ηλεκτρικές διασυνοριακές διασυνδέσεις 
• Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Χρυσός Χορηγός του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου είναι η Ελληνική Τράπεζα, ενώ στους χορηγούς συγκαταλέγονται οι εταιρείες, η PWC, η Wartsila και η ΑΗΚ. Υποστηρικτής του Συμποσίου είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και η εταιρεία Orthodoxou Travel, ενώ επίσημος αερομεταφορέας είναι η Blue Air. Το Συμπόσιο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ.
 
http://energypress.gr/news/iene-energeiako-hrimatistirio-mporei-na-idrysei-i-kypros

No comments: