Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στον κλάδο των εταιρειών Ανανεώσιμων
Πηγών Ενέργειας η αναμενόμενη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου,
προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας
στη βιομηχανία.
Την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον Σκουρλέτη, με τη συμμετοχή όλων των
φορέων που εμπλέκονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αντικείμενο της
σύσκεψης ήταν οι αλλαγές που θα γίνουν στην αγορά και αφορούν
ειδικότερα το τέλος διακοψιμότητας, τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος
(ΑΔ ) και τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ).Και αν για τα ΑΔΙ και τον ΜΑΜΚ δεν εκφράστηκαν επί της ουσίας σοβαρές ενστάσεις, ωστόσο διαφορετική ήταν η εικόνα σε ό,τι αφορά τη διακοψιμότητα, λόγω των αντιδράσεων που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές επί του ετήσιου τζίρου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε σχέση με ότι προέβλεπε το σχετικό σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης του 2014, σε 3,6% για τα φωτοβολταϊκά, 1,8% για τα αιολικά και 0,8% για τα μικρά υδροηλεκτρικά.
Μόνη αλλαγή, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον κ. Σκουρλέτη στη σύσκεψη, θα είναι η εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών (έως 10 KW).
«Να στηριχθεί η βιομηχανία, αλλά όχι εις βάρος των ΑΠΕ»
Πηγές του κλάδου, μιλώντας στο energia.gr, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει τρόπος ο οποίος διασφαλίζει την στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, χωρίς να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Όπως επισημαίνουν, αυτό που γίνεται είναι «παράλογο και άδικο» και προσθέτουν ότι είναι λάθος να πληρώνουν μόνο οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ την ομαλή τροφοδοσία του συστήματος προς όφελος της βιομηχανίας.
Οι συμβατικές μονάδες, υπογραμμίζουν, έχουν τη δυνατότητα να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στη χονδρική αγορά και ενδεχομένως, εμμέσως, και σε όλους τους καταναλωτές, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακύλισης, καθώς πληρώνονται σε σταθερές τιμές.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκαν οι συντελεστές είναι «αμφιλεγόμενος» υποστηρίζουν και προσθέτουν ότι «απειλείται η βιωσιμότητα» των επενδύσεων στον κλάδο, ενώ πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις «κινδυνεύουν να κλείσουν».
Το πραγματικό κόστος για την στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ περίπου, σε ετήσια βάση, ίσως και χαμηλότερα και όχι «όπως λανθασμένα» είχε υπολογιστεί παλαιότερα σε 55-60 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, συμπληρώνουν, τα ποσά που θα εισπραχθούν από την εισφορά είναι διπλάσια απ' αυτά που χρειάζονται.
Όπως αναφέρουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ώστε να μειωθούν οι συντελεστές της εισφοράς και να καλυφθεί το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε ζητούν να μην υπολογίζεται το σχετικό κόστος σε κυλιόμενη φάση και απολογιστικά, αλλά ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο, ώστε στο τέλος κάθε χρονιάς να εισπράττεται το ποσό που χρειάζεται για την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας.
Πάντως, αναφορικά με το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των συντελεστών μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ, εκτιμούν ότι είναι δύσκολο ως ανέφικτο να γίνει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται να αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα την πρόταση που κατατέθηκε στη σύσκεψη, ενώ εκφράζουν την εκτίμηση ότι ίσως να αποτελεί μία διέξοδο για τον κ. Σκουρλέτη, καθώς, όπως λένε, αφενός υφίσταται τις πιέσεις των θεσμών και αφετέρου δεν ευθύνεται ο ίδιος για το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που είχε ετοιμαστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις.
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=99830
No comments:
Post a Comment