Monday 30 September 2013

Νέα σελίδα στη διαμάχη Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ

Αναβρασμός επικρατεί στο Ισραήλ μετά την κίνηση του Λιβάνου να προχωρήσει σε νέο αδειοδοτικό γύρο για πέντε οικόπεδα στην ΑΟΖ του. Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι ορισμένες από αυτές τις ζώνες επικαλύπτουν την δική του ΑΟΖ και έτσι δίνεται συνέχεια στο διμερές πρόβλημα αυτών των χωρών που αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους.

Πιο αναλυτικά, ο Λίβανος δημοσίευσε αυτό το μήνα τους χάρτες για το νέο του διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε πέντε οικόπεδα της ΑΟΖ του. Το πρόβλημα έγκειται στο οικόπεδο 9, το οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι διεισδύει στην δικιά τους ΑΟΖ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο θεωρείται άκρως ελκυστικό από τις πετρελαϊκές.
Σημειώνεται ότι η διαφορά των δύο αυτών κρατών αφορά μια έκταση 850 τ.χμ. η οποία βρίσκεται στο σημείο που συναντώνται οι ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου. Σχετική παρουσίαση για το θέμα έκανε πριν δύο εβδομάδες στην Κύπρο ο Επίτροπος Πετρελαίου του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Αλεξάντερ Βαρτσάβσκι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη κίνηση μέχρι τώρα προκειμένου να μην δυναμιτίσει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Globes επικαλείται ειδικούς στο διεθνές δίκαιο που παροτρύνουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ακόμα και ένοπλη, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.
Το εν λόγω θέμα όμως έχει σημασία και για την εσωτερική πολιτική σκηνή στο Λίβανο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στο παρελθόν ο πρόεδρος της βουλής και μέλος της Χεζμπολάχ, Ναμπίχ Μπερί, είχε δηλώσει ότι τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν ανήκουν στο Λίβανο, παρόλο που βρίσκονται πολύ πιο νότια από τα μεταξύ τους σύνορα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=74568

No comments: