Monday 30 September 2013

Η θέρμανση βάζει φωτιά στη διαφημιστική μάχη

Υπέρ της διαφήμισης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και θέρμανσης... δουλεύει ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος εκτινάσσει στα ύψη το μέχρι χθες mainstream καύσιμο των Ελλήνων, που συνεχίζει ωστόσο να διαφημίζεται.

Παρά τις δεσμεύσεις για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, και τη φετινή σεζόν παρατηρείται ένταση της προβολής προϊόντων που εξοικονομούν ενεργειακούς πόρους και αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφημιστική δαπάνη για μια σειρά εναλλακτικά προϊόντα θέρμανσης (ενεργειακά τζάκια, καλοριφέρ ηλεκτρισμού, κλιματιστικά κ.ά.) εκτοξεύεται το 8μηνο του 2013 κατά 33,3% (3,2 εκατ. ευρώ), έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όμως η τάση είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τα τέλη του 2012, όταν η σχετική διαφημιστική επένδυση σημείωνε αύξηση της τάξεως του 22% (4,5 εκατ. ευρώ).
Στο πνεύμα αυτό κινείται και η ΕΠΑ Αττικής, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση διαφημιστικής  που θα διαχειριστεί 3 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ποσόν που μπορεί να αγγίξει και τα 4,5 εκατ. ευρώ σε περίπτωση ανανέωσης. Σε μια προσπάθεια να κάνει πιο ελκυστικό το φυσικό αέριο και να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, η ΕΠΑ Αττικής επεξεργάζεται νέο τρόπο τιμολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο ο καταναλωτής με αυτόνομη θέρμανση δεν θα πληρώνει ό,τι «γράφει» το ρολόι του μετρητή, παρά μια σταθερή μηνιαία χρέωση, προκειμένου στο τέλος της χρονιάς να γίνεται συμψηφισμός. Στη σχεδιαζόμενη  καμπάνια, η ΕΠΑ Αττικής θα προβάλλει επίσης ότι χρηματοδοτεί το κόστος κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης των πολυκατοικιών χωρίς τόκο, αντί εντόκως που ίσχυε πέρυσι.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης με πολλές άτοκες δόσεις. Η Ελληνικά Καύσιμα, δηλαδή ο όμιλος ΕΚΟ και BP, σε συνεργασία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες θα πωλούν πετρέλαιο με 4-6 άτοκες δόσεις. Αναλόγως αναμένεται ότι θα κινηθούν Shell και Avin, ενώ η Elinoil θα πουλά με 4 άτοκες κ.ο.κ.

http://www.energypress.gr/news/H-thermansh-bazei-fwtia-sth-diafhmistikh-mahh

No comments: