Monday 30 September 2013

Κύπρος: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για ευάλωτους καταναλωτές

Aιτήσεις από οικιακούς καταναλωτές οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και είναι δικαιούχοι χορηγίας από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, δέχεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για την εγκατάσταση 200 φωτοβολταϊκών συστημάτων δυναμικότητας 3 kW.
Σε σχετική ανακοίνωση της ΑΗΚ σημειώνεται ότι οι αιτητές δεν θα πρέπει να έχουν ήδη κάνει αίτηση στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ. Το πρόγραμμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, εντάσσεται στο διευρυμένο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΑΗΚ και στόχο έχει να βοηθήσει τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην αποπληρωμή του σχετικού κόστους που η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος συνεπάγεται.

"Τα συστήματα θα εγκατασταθούν στην οροφή της οικίας ή στο έδαφος εντός του τεμαχίου τους στο οποίο υπάρχει νόμιμα υφιστάμενη οικοδομή. Οι αιτήσεις θα γίνονται στα πλαίσια του σχεδίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για διευρυμένη εφαρμογή του Συστήματος Συμψηφισμού Μετρήσεων της Εισαγόμενης από το Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την Παραγόμενη Ηλεκτρική Ενέργεια από Φωτοβολταϊκά Συστήματα (Net Metering) εγκατεστημένα σε οικίες (Σχέδιο Α,Κατηγορία 1)".

Αποδεκτές, αναφέρει η ΑΗΚ, θα γίνονται μόνο αιτήσεις οι οποίες πληρούν τις πρόνοιες του σχετικού σχεδίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου 2013.  Oι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν με σειρά προτεραιότητας, με βάση τον αριθμό αίτησης.

"Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση του συστήματος θα γίνεται μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος αιτητής ανήκει στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού  από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ. Η χορηγία, από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, των €2700 θα παραχωρείται απευθείας στην ΑΗΚ. Συστήνεται όπως οι αιτητές προτού αποταθούν στην ΑΗΚ, επιβεβαιώσουν κατά πόσον είναι δικαιούχοι της χορηγίας στα τηλέφωνα 22606042 και 22606060 της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού".

Το επιπρόσθετο κόστος του συστήματος, επιπλέον της χορηγίας, θα καλυφθεί σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις,  οι οποίες θα χρεώνονται στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του καταναλωτή, διευκρινίζεται. Με την αποδοχή αυτής της προσφοράς ο καταναλωτής θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των €250 + ΦΠΑ (κόστος σύνδεσης).

Η αγορά του συστήματος από τον δικαιούχο καταναλωτή μπορεί να ολοκληρωθεί με δύο διαφορετικές επιλογές εξόφλησης, αναφέρεται. Η πρώτη επιλογή αφορά εξόφληση σε περίοδο τεσσάρων χρόνων και η δεύτερη επιλογή σε περίοδο έξι χρόνων. Το όφελος που αναγράφεται πιο κάτω είναι υπολογισμένο για ετήσια ολική κατανάλωση 5000 kWh και με σημερινές τιμές καυσίμου.

Η εξοικονόμηση που θα επιτυγχάνεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της εγκατάστασης του συστήματος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τη διμηνιαία δόση που θα καταβάλλεται, σύμφωνα με την ΑΗΚ που εξηγεί ότι μετά τη συμπλήρωση των δόσεων, όλο το όφελος που θα προέρχεται από την παραγωγή του συστήματος θα παραμείνει εξ’ ολοκλήρου στον καταναλωτή.

http://www.energypress.gr/news/Kypros:-Poioi-mporoyn-na-entahthoyn-sto-programma-f-b-gia-eyalwtoys-katanalwtes

No comments: