Monday 30 September 2013

Στο Ισραήλ οι ελπίδες για τερματικό LNG στην Κύπρο

Προς τη μεριά του Ισραήλ στρέφονται πλέον κυπριακή κυβέρνηση και υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μην καθυστερήσουν οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο, μετά από τις ενδείξεις που υπάρχουν και οι οποίες δείχνουν μικρότερο κοίτασμα στο Οικόπεδο 12 από αυτό που αναμενόταν.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν εδώ και καιρό φαίνεται να επιβεβαιώνονται σε σχέση με το μέγεθος του κοιτάσματος. Το κοίτασμα στην «Αφροδίτη» φαίνεται να περιορίζεται κάτω από 5τρις κυβικά πόδια. Η συγκεκριμένη ποσότητα, αποτελούσε το όριο για δημιουργία βιώσιμου τερματικού με μία γραμμή παραγωγής.
Το επίσημο αποτέλεσμα της δεύτερης γεώτρησης, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της βδομάδας. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες –μέχρι στιγμής- δεν διαψεύδονται- τότε γίνεται αντιληπτό πως οι όποιοι σχεδιασμοί έγιναν για τη δημιουργία τερματικού θα καθυστερήσουν σημαντικά.
Πάντως, θα γίνουν εντονότερες οι πιέσεις προς τη μεριά του Ισραήλ ώστε μέρος του 40% του αερίου που θα εξάγει, να γίνει μέσω του τερματικού στην Κύπρο. Εντός Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στη γειτονική χώρα και το συγκεκριμένο είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει.
Σε περίπτωση που η συνεργασία με του ισραηλινούς δεν καρποφορήσει, τότε θα πρέπει να υπάρξει αναβολή μέχρι να προχωρήσουν οι έρευνες σε άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ και να διαπιστωθούν περαιτέρω ποσότητες που μπορούν να εξαχθούν και να μπουν σε γραμμή παραγωγής.
Πάντως, από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως η στρατηγική απόφαση για δημιουργία τερματικού σταθμού δεν αλλάζει.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Σημερινή", ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας εξήγησε ότι από τη στιγμή που τα κοιτάσματα αυτά δεν είναι και τόσο μακριά από την Αφροδίτη, σημαίνει ότι μπορούν να ενωθούν πάνω στην πλατφόρμα της Αφροδίτης με υπόγειο αγωγό. «Η Noble θα τα διερευνήσει και αναλόγως των ευρημάτων της, θα προχωρήσει σε παραγωγή και θα τα συνδέσει. Δεν συμφέρει να τοποθετείται ξεχωριστή πλατφόρμα για τόσο μικρά κοιτάσματα. Αυτό το ζήτημα είναι συναφές και με την πραγματική ποσότητα του φυσικού αερίου του τεμαχίου 12. Είπαμε και προηγουμένως πως οι ποσότητες κινούνται μεταξύ του 5 και του 8. Το γεγονός πως έχουμε κι άλλο φυσικό αέριο στο ίδιο οικόπεδο, αποκαθιστά τους αρχικούς υπολογισμούς για τις ποσότητές μας. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα το 2014», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν είμαστε κοντά στα 5 τρις πόδια ή λίγο πιο κάτω οι ενεργειακοί σχεδιασμοί για δημιουργία τερματικού δεν ανατρέπονται.

http://www.energypress.gr/news/Sto-Israhl-oi-elpides-gia-termatiko-LNG-sthn-Kypro

No comments: