Monday 30 September 2013

Κέρδη 1,28 εκατ. από την ενέργεια για την Επίλεκτος

Η κερδοφορία του κλάδου της ενέργειας δεν μπόρεσε να φτάσει στα επίπεδα των ζημιών της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα ο Όμιλος της Επιλέκτου να υποχρεωθεί σε ζημία προ φόρων ύψους 2,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2012 - 2013.

Παρόλα αυτά, στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα σημειώθηκε άνοδος κύκλου εργασιών και συρρίκνωση των προ φόρων ζημιών από τα 6,89 στα 2,8 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση μάλιστα των αποτελεσμάτων της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας οδήγησε τον Όμιλο σε θετικό EBITDA, αλλά και σε θετικό EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) ύψους 803 χιλιάδων ευρώ. Θετικές επίσης ήταν και ελεύθερες ταμειακές ροές της προηγούμενης χρήσης.
 
Επέκταση στην ενέργεια

Αύξηση κύκλου εργασιών από τα 6,28 στα 6,39 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,28 εκατ. ευρώ σημείωσε κατά τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2013 η θυγατρική της Επίλεκτος (Επίλεκτος Ενεργειακή) που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Τα κέρδη της Επίλεκτος Ενεργειακής ήταν πάντως κατά 55% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης, κυρίως λόγω της επιβολής «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» 25% επί των εσόδων των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Στα θετικά πάντως ήταν η μείωση του δανεισμού της εταιρείας από τα 23,5 στα 19,1 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη µεγάλη επένδυση σε φωτοβολταϊκο πάρκο άρχισε στις αρχές Σεπτεµβρίου 2010 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011. Από τον Μάρτιο του 2011 µετά την επιτυχή διασύνδεση στο δίκτυο της ∆ΕΗ η Επίλεκτος Ενεργειακή παράγει ηλεκτρική ενέργεια και οι αποδόσεις ξεπερνούν τις αναµενόµενες. Σε ότι αφορά τώρα τις προοπτικές της Επίλεκτος Ενεργειακή, «η διοίκηση προσανατολίζεται σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας καθώς εκτιµά, ότι ο ενεργειακός κλάδος στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, είναι πολλά υποσχόµενος.
Ο Όµιλος έχει λάβει περαιτέρω άδειες παραγωγής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, έχει λάβει όρους σύνδεσης στο δίκτυο και αναµένεται στο πρώτο δεκαήµερο Οκτωβρίου 2013 η κατάθεση των δικαιολογητικών για την έκδοση αδείας εγκατάστασης.
Ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις µε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα για την χρηµατοδότηση του έργου. Η όλη οικονοµική συγκυρία καθώς και οι καθυστερήσεις από τις αρµόδιες αδειοδοτικές αρχές στην Ελλάδα επιβράδυνε τους ρυθµούς υλοποίησης των προγραµµατισµένων επενδύσεων, παρόλα αυτά όµως, η διοίκηση δεν παρεκκλίνει από τους αρχικούς στόχους. Προτεραιότητα έχει η ταχύτατη εξέλιξη του έργου της Ε.ΒΙ.Φ.Α.Ε., αφού είναι ένα έργο µε µεγάλα περιβαλλοντικά, αλλά και αστικά οφέλη τόσο για την περιοχή των Φαρσάλων, όσο και για την ελληνική επικράτεια γενικότερα».
Παράλληλα, ο Όμιλος εξετάζει την εξαγορά αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήµατα και ταυτόχρονα το ενδεχόµενο στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη νέων έργων που -σύμφωνα με τη διοίκηση- θα δώσουν στον Όµιλο ισχυρό πλεονέκτηµα έναντι του ανταγωνισµού.

Τι γίνεται στις κλωστές

Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, η διοίκηση εντείνει την προσπάθεια για αναστροφή των αρνητικών αποτελεσµάτων. Σύμφωνα με την εισηγμένη, «η απόκτηση (παραγωγή σε δικά της εκκοκκιστήρια ) σηµαντικών ποσοτήτων πρώτης ύλης θα βοηθήσει στην παραγωγή ανταγωνιστικών τελικών προϊόντων. Η αναδιάρθρωση των οργανωτικών και λειτουργικών δοµών της εταιρείας, έχει ολοκληρωθεί.
Βασικός στόχος της διοίκησης παραµένει η άµεση αντιστροφή των αρνητικών αποτελεσµάτων (ζηµιές) που εµφανίζει κατά τα τελευταία έτη. Η εταιρεία συνεχίζει να έχει εξαγωγικό της προσανατολισµό (άνω του 65), εξασφαλίζοντας πελάτες φερέγγυους σε πάνω από 30 χώρες ανά τον κόσµο».

(του Στέφανου Κοτζαμάνη, euro2day.gr)

http://www.energypress.gr/news/Kerdh-1-28-ekat.-apo-thn-energeia-gia-thn-Epilektos

No comments: