Friday 27 September 2013

Δεν υποβάλει νέα πρόταση στη ΔΕΦΑ η Vitol

Δεν θα υποβάλει νέα πρόταση στη ΔΕΦΑ η Vitol, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ενώ σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας προς τη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου αφήνει αιχμές για τη διαδικασία καθώς το κριτήριο είναι αδιαφανές.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Φ» η Vitol, που έχει ήδη επενδύσεις πέραν των 300 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, δηλώνει ότι έχει πρόθεση να επενδύσει στη χώρα, νοουμένου όμως ότι θα εμπιστεύεται τις διαδικασίες. Το γεγονός ότι η ΔΕΦΑ προτίθεται να κρίνει τις προσφορές και να τις απορρίψει, λαμβάνοντας αποφάσεις τερματισμού της διαδικασίας του διαγωνισμού της «ενδιάμεσης λύσης», πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που γίνεται με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι καθοριστικός παράγοντας στην απροθυμία της Vitol να καταθέσει τελική πρόταση, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ». Παρόμοια δυσφορία επικρατεί και στην πλευρά της ITERA.
Να σημειωθεί ότι στοιχεία του «Φ» αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι τα οκτώ μέλη του ΔΣ της ΔΕΦΑ και η Πρόεδρος, συζήτησαν και ψήφισαν ομόφωνα να δώσουν την παράταση των επτά ημερών που ζήτησε η Vitol στη κατάθεση τελικής πρότασης, η ΔΕΦΑ δεν έστειλε θετική απάντηση στον διεθνή κολοσσό.
Στο μεταξύ, έχει ήδη οριστεί συνεδρία της ΔΕΦΑ για τη Δευτέρα, στην οποία θα εξεταστεί η τελική πρόταση ΙΤΕRΑ και η επιστολή Vitol, όπως και ό,τι προκύψει μέχρι τη Δευτέρα για τη λήψη αποφάσεων. Αναμένεται ότι οι πιέσεις θα είναι υπέρ «επίσημου» τερματισμού της διαδικασίας.
Πάντως, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από πλευράς Γενικής Ελέγκτριας, συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων και η ανάλυση της «μυστικής φόρμουλας» της ΑΗΚ. Τα συμπεράσματα της Γενικής Ελέγκτριας δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, οπότε το ερώτημα που θα τεθεί είναι αν είναι ορθό να απορριφθεί η χαμηλότερη πρόταση προσφοράς φυσικού αερίου που θα έχει ενώπιον της η ΔΕΦΑ, ενώ ακόμα εξετάζεται η ορθότητα του μοναδικού κριτηρίου -για το αν είναι συμφέρουσα ή όχι- της μυστικής φόρμουλας ΑΗΚ.

http://www.energypress.gr/news/Den-ypobalei-nea-protash-sth-DEFA-h-Vitol

No comments: