Friday 27 September 2013

Κυρώθηκε η συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για τον South Stream

Την κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρωσίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" προς την χώρα ενέκρινε η ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη στις 23 Ιουλίου, στη Μόσχα. Κατά της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκε η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία "διάτρητη", καθώς, όπως υποστήριξε, έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία των Σκοπίων και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ως εκ τούτου μπορεί να απομακρύνει τη χώρα από την ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η αντιπολίτευση ανέφερε στη Βουλή ότι η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν επιτρέπεται στη ρωσική πλευρά να καθορίσει τους όρους λειτουργίας και εκμετάλλευσης της διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" προς τα Σκόπια και με τον τρόπο αυτό αποκτά "κυριαρχικά" δικαιώματα στην επικράτεια της χώρας.
Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης, ενώ σημείωσε ότι η διασύνδεση των Σκοπίων στον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του και η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα.

http://www.energypress.gr/news/Kyrwthhke-h-symfwnia-Skopiwn-Rwsias-gia-ton-South-Stream

No comments: