Friday 27 September 2013

Τέλος στη διαμάχη Ουκρανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Η διαφοροποίηση στις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ουκρανία και την Ευρώπη έχει καταστήσει αδύνατο τον «πόλεμο του φυσικού αερίου» με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα.

Ως γνωστόν, η παλιά διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας, σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου, είχαν θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, που είναι και ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Στις αρχές του 2009, η Ρωσία διέκοψε τη ροή αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας για δύο εβδομάδες. Το 2007, η Gazprom απείλησε να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εξαιτίας ενός απλήρωτου χρέους, και τον Μάρτιο του 2008 απείλησε να μειώσει τις αποστολές της στη χώρα κατά το ήμισυ. Το 2006, μια σφοδρή διαμάχη για τις τιμές μεταξύ Μόσχας - Κιέβου επηρέασε τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
«Καταστάσεις παρόμοιες με τα γεγονότα του 2007 και του 2009, τις οποίες ονομάσαμε « πόλεμο του φυσικού αερίου» δεν θα συμβούν ξανά. Πρώτα από όλα, γιατί σήμερα έχει αλλάξει δραστικά  η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου. Δεύτερον, η Ουκρανία προχώρησε σε επιτυχημένη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου» δήλωσε ο Λεονίντ Κοζάρα σε συνέντευξή του, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα Forbes.ua.
Ο Κοζάρα ανέφερε ακόμη ότι η Ουκρανία είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τη Shell για την εξόρυξη σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και αναμένει να υπογράψει παρόμοια συμφωνία με την ExxonMobil.
Τα σχιστολιθικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ουκρανίας θεωρείται ότι είναι από τα μεγαλύτερα Ευρώπη, και πως  η εξόρυξη φυσικού αερίου από τα τεράστια σχιστολιθικά πετρώματα θα επιτρέψει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία να μειώσει και ενδεχομένως να εξαλείψει την εξάρτησή της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Σε μια πιο πρόσφατη διένεξη, τον περασμένο Ιανουάριο, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom προσκόμισε στην ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz Ukraina τιμολόγιο 7 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να πληρώσει για το φυσικό αέριο που δεν χρησιμοποίησε το 2012. Σύμφωνα με τη σύμβαση του 2009, η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει για τουλάχιστον 33,3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όπως προβλέπει ο σχετικός όρος.
Η εκπρόσωπος της  Naftogaz, Έλενα Γιουρίεβα απάντησε ότι η Ουκρανία είχε πληρώσει 24,9 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι, και πως θεωρεί ότι έχουν εξοφληθεί όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας  προς την Gazprom.

(RIA Novosti)

http://www.energypress.gr/news/Telos-sth-diamahh-Oykranias-Rwsias-gia-to-fysiko-aerio

No comments: