Friday 27 September 2013

ΕΛΕΤΑΕΝ: Λανθασμένες και οι αποσβέσεις στα αιολικά

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με κοινοποίηση προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, απέστειλε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) επισημαίνοντας ότι εντάσσονται αυθαίρετα οι αποσβέσεις μηχανολογικού εξοπλισμού των αιολικών πάρκων στην ΠΟΛ. 1216/24.9.2013 με συντελεστή αποσβέσεων 4% και όχι 10%.

Ειδικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ θέτει υπόψη του υπουργείου Οικονομικών το θέμα αυτό, το οποίο όπως τονίζει «προέκυψε αιφνιδιαστικά και θέτει για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα σε δυσμενή τις αιολικές επιχειρήσεις».

Στην επιστολής της η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει αναλυτικά ότι:

«Με την εν θέματι ΠΟΛ. 1216 του υπουργείου σας από 24/09/13, ερμηνεύεται - λανθασμένα κατά την άποψή μας – ο Ν 4110/23.1.13 και εντάσσονται αυθαίρετα οι αποσβέσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού των αιολικών πάρκων στην κατηγορία «Κτιριακές εγκαταστάσεις, γραφεία, οικίες, βιομηχανοστάσια, αποθήκες, σταθμοί, μη κτιριακές εγκαταστάσεις, κατασκευές, εξοπλισμός και ειδικά οχήματα φορτοεκφόρτωσης» με συντελεστή αποσβέσεων 4% και όχι στην κατηγορία που πραγματικά ανήκουν, δηλαδή αυτή των «Μηχανημάτων», με συντελεστή 10% που προβλέπεται στον ίδιο νόμο.
Επισημαίνουμε ότι στα αιολικά πάρκα χρησιμοποιούνται Ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ανεμογεννήτριες συνιστούν πέραν πάσης αμφιβολίας Μηχανήματα, αφού αποτελούνται από μηχανικά κινούμενα μέρη, γεννήτρια και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Κατά καμία ερμηνεία δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι εντάσσονται σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, πλην αυτής των «Μηχανημάτων». Επομένως, παρακαλούμε θερμά για την άμεση αποκατάσταση του λάθους αυτού και απόδοση της ορθής ερμηνείας ως ανωτέρω».

http://www.energypress.gr/news/ELETAEN:-Lanthasmenes-kai-oi-aposbeseis-twn-aiolikwn

No comments: