Monday 30 September 2013

Νεοφύτου: Δεν αλλάζουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο

Έστω κι αν τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 είναι μικρότερα του αναμενόμενου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να αλλάξουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς» για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο Αφροδίτη δεν είναι τόσο καλά όσο αναμένονταν να είναι, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση. Πρόσθεσε ότι υπουργός Εμπορίου έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την ερχόμενη Τετάρτη, στο υπουργείο εμπορίου, για να ενημερώσει τα κόμματα για τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι έστω και αν τα αποτελέσματα της γεώτρησης είναι αυτά που δημοσιεύονται σήμερα «θεωρώ πως πρέπει να δούμε το ζήτημα μέσα από μια ευρύτερη εικόνα και πραγματικότητα».
Όπως είπε, «η κυπριακή δημοκρατία έχει δεκατρία ενεργειακά οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Υπάρχουν και άλλα ενεργειακά οικόπεδα στην ευρύτερη ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Άρα», πρόσθεσε, «δεν μπορεί ο σχεδιασμός του κράτους να στηριχθεί μόνο σε ένα οικόπεδο». Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου σε πολλά άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια για άλλα πέντε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τρία με την ΕΝΙ-KOGAS και άλλα δύο με την Τotal.
Είπε, επίσης, ότι «κάποιοι ειδικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου». Επανέλαβε ότι έστω και αν είναι αυτά τα δεδομένα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης «δεν μπορούν να αλλάξουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς γιατί», όπως εξήγησε, «η εγκατάσταση υποδομών για υγροποίηση φυσικού αερίου έτσι και αλλιώς δεν θα γινόταν μόνο για τις ποσότητες του οικοπέδου 12».
«Θα είναι μια υποδομή που θα πρέπει να εξυπηρετήσει όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και μια υποδομή που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ενδεχόμενη συνεργασία της Κύπρου μαζί με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας», είπε.«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Ευχόμαστε να είναι καλύτερα απ’ αυτά που δημοσιεύονται σήμερα για το καλό όλων μας» όπως είπε.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «είναι γι’ αυτό που πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και απλώς φέρνω στη μνήμη όλων μας το πόσες φορές θεωρητικά πουλήσαμε το φυσικό αέριο του οικοπέδου 12 και πόσες φορές θεωρητικά διώξαμε την Τρόικα».

http://www.energypress.gr/news/Neofytoy:-Den-allazoyn-oi-strathgikoi-shediasmoi-gia-to-fysiko-aerio

No comments: