Η πρόσφατη δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι η Δύση
οδήγησε τη Σερβία εγγύτερα στη Ρωσία ανησύχησε τους διπλωμάτες δυτικών
χωρών στο Βελιγράδι, αναφέρουν δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου.
"Οι αντιπροσωπείες των ισχυρότερων δυτικών χωρών στο Βελιγράδι
ανησυχούν πολύ λόγω της δήλωσης του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι η
Δύση "φέρνει τη Σερβία εγγύτερα στη Ρωσία", την οποία ερμηνεύουν ως
πιθανή "φιλορωσική στροφή" του επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης,
αναφέρει η εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου, επικαλούμενη πηγές
προσκείμενες στην κυβέρνηση.Στην κυβέρνηση έφθασαν ανησυχητικές αντιδράσεις από πολλές πρεσβείες, κυρίως αιτήματα να αποσαφηνιστούν οι δηλώσεις του κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), με αφορμή την έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", το Σάββατο, στην οποία επεσήμανε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί δεν έχουν "προσφέρει σχέσεις στη Σερβία, όπως αυτές που έχει οικοδομήσει το Βελιγράδι με τη Μόσχα.
"Οι αντιπροσωπείες προσεκτικά αναλύουν τις δηλώσεις του Ίβιτσα Ντάτσιτς με το φόβο ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον οποίο σε γενικές γραμμές θεωρούν 'άνθρωπο της Ρωσίας' αποκτά σύμμαχο στην υποστήριξη των περισσότερων από στενών σχέσεων Βελιγραδίου-Μόσχας" σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντάνας".
"Εκείνοι (στη Δύση) που ασκούν κριτική στη Σερβία για την εγγύτητα και την εταιρική σχέση με τη Ρωσία πρέπει να αναρωτηθούν γιατί δεν πρόσφεραν τέτοιες σχέσεις με τη Σερβία. Εγώ, τους λέω επίμονα ότι η Σερβία έχει ανάγκη από στρατηγικό εταίρο και στη Δύση. Αλλά εκείνοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου" δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στο AP.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες των σερβικών φιλοδυτικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων ότι η ενεργειακή συμφωνία του 2008, βάσει της οποίας η Σερβία πούλησε το 51% του μονοπωλίου πετρελαίου και φυσικού αερίου στην "Gazprom" στο πλαίσιο της συμφωνίας "South Stream", άνοιξε το δρόμο της ρωσικής οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας στη Σερβία και υπογράμμισε ότι οι επικριτές "φοβούνται τη ρωσική παρουσία στο συγκεκριμένο μέρος του κόσμου".
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ντάτσιτς ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και πρώην πρέσβης της Σερβίας στη Γαλλία, Πρέντραγκ Σίμιτς τις χαρακτήρισε αναμενόμενες και εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός με το μήνυμα αυτό ήθελε να ενισχύσει τη θέση του εκφράζοντας την άποψη ότι η Σερβία δεν θα πήγαινε προς την Ανατολή, "αν η Δύση δεν υπερέβαλε με τα αιτήματά της".
Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι την επόμενη περίοδο μπορεί να αναμένεται όξυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Δύσης, στο ευρύτερο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων. "Τα πράγματα επιδεινώθηκαν όσον αφορά τις σχέσει Ρωσίας και Δύσης, κυρίως λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, όπου ελήφθη απόφαση ότι η χώρα θέλει να σταματήσει τη διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ. Η Δύση ανησυχεί επειδή η Ρωσία αποδείχθηκε ισχυρή νικώντας στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Αρμενία και στη Μολδαβία" εκτίμησε ο κ. Σίμιτς.
Η δημοσιογράφος και αναλύτρια θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Σέσκα Στανοΐλοβιτς είπε ότι η δήλωση του κ. Ντάτσις ήταν ενός είδους αυτοάμυνα, επειδή πολλοί τον θεωρούν "άνθρωπο της Ρωσίας", αλλά ταυτόχρονα και ως μήνυμα προς τη Δύση να μην αναβάλλει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την ΕΕ.
"Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι στη σερβική κυβέρνηση υπάρχει εσωτερικός διχασμός αυτός είναι σίγουρα λόγος που προκαλεί στις δυτικές χώρες, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη υπόθεση με την Ουκρανία" δήλωσε η κ. Στανοϊλοβιτς.
Ο κ. Ντάτσιτς στη συνέντευξή του είπε ότι οι παραδοσιακά στενές σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας δεν θα επηρεάσουν την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ. "Εμείς επιθυμούμε να ενώσουμε δύο στρατηγικούς στόχους- ετιρικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ένταξη στην ΕΕ" τόνισε ο κ. Ντάτσιτς σημειώνοντας ότι η Σερβία θα ήθελε και στενότερες σχέσεις με την Ουάσινγκτον. "Αλλά για εταιρική σχέση χρειάζονται δύο" υπογράμμισε.
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=76628
No comments:
Post a Comment