Thursday 28 November 2013

PV Parity: οι προτάσεις για την αυτοκατανάλωση από φωτοβολταϊκά στην ΕΕ

Η τελευταία έκθεση που εξέδωσε τo πρόγραμμα PV Parity, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε με σκοπό την επίτευξη ισοτιμίας δικτύου στα φωτοβολταϊκά εντός της Ένωσης, αναφέρει ότι ο κλάδος αλλάζει πρόσωπο και από επενδυτική αγορά μετατρέπεται σε αγορά εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες στο PV Parity Project συναντήθηκαν την Τρίτη (26/11) στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας σε ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής και σε παίκτες της ενεργειακής αγοράς.
Η μελέτη διαγιγνώσκει μια μετάβαση από το σύστημα επιδοτήσεων με τις εγγυημένες τιμές πώλησης στο δίκτυο σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την αυτοπαραγωγή και την αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
“Η αυτοπαραγωγή, εάν ενθαρρυνθεί με κατάλληλα μέτρα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη μείωση του κόστους των συστημάτων επιδότησης και ιδίως του συστήματος των εγγυημένων τιμών” αναφέρει ο Γκέοργκ Λέτνερ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, ενός από τους εταίρους του PV Parity.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση πρέπει να υποστηριχθεί από μια εύλογη αποζημίωση για το πλεόνασμα ενέργειας που εγχύεται πίσω στο δίκτυο, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αυτών των ενεργειακών συστημάτων.
Έτσι, στην Ευρώπη,  για την ενέργεια που καταλήγει στο δίκτυο αντί να καταναλωθεί από τον παραγωγό πρέπει να ισχύει τιμή υψηλότερη από την ισχύουσα στην αγορά. Η ανάπτυξη της αυτοκατανάλωσης ενέργειας μπορεί να ενισχυθεί και με επιπρόσθετα μέτρα, όπως η βελτιστοποίηση της διαστασιολόγησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων και η δυνατότητες αποκεντρωμένης αποθήκευσης ενέργειας.
Σημαντικό ζήτημα παραμένει η χρηματοδότηση των δικτύων από τους αποκεντρωμένους παραγωγούς που θα τα χρησιμοποιούν με την έκθεση να τονίζει ότι το βάρος δεν πρέπει να επωμιστούν οι φωτοβολταϊκοί αυτοπαραγωγοί.
Το PV Parity στοχεύει να συμβάλλει στην περαιτέρω διείσδυση των Φ/Β στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην επίτευξη της ανταγωνιστικότητάς τους στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για την κοινωνία. Το έργο υποστηρίζεται  από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαρκεί 30 μήνες (Ιούνιος 2011-Νοέμβριος 2013). Το PV Parity καλύπτει 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία.

Οι συνεργάτες του PV Parity είναι:

• WIP – Renewable Energies, Γερμανία – Συντονιστής
• Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA)
• Vienna University of Technology (TUW), Αυστρία
• Imperial College of London,  Ηνωμένο Βασίλειο
• Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Ελλάδα
• Energieonderzoek Centrum Nederland (ΕCN),  Ολλανδία
• Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), Ισπανία
• Gestore dei Servizi Energetici (GSE), Ιταλία
• Stiftung Umweltenergierecht, Γερμανία
• ENEL Green Power, Ιταλία
• EDF Energies Nouvelles,  Γαλλία

http://www.econews.gr/2013/11/28/pv-parity-au%CF%84%CE%BFkatanalosi-108704/

No comments: