Thursday 28 November 2013

Πληρώνει για Απρίλιο τους φωτοβολταϊκούς ο ΛΑΓΗΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, δόθηκε από τον ΛΑΓΗΕ εντολή στις τράπεζες και από αύριο θα πληρωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ για τις πιθανές εκκρεμότητες του Μαρτίου ενώ θα πληρωθούν επίσης και για την παραγωγή του Απριλίου 7.260 εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δυναμικότητας κάτω από 150 Kw.

Οι παραγωγοί που πληρώνονται τώρα (κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκοί) αποτελούν το 61% του συνόλου των εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
 
Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:

Κάτι περισσότερο από βέβαιο είναι πλέον ότι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών δεν πρόκειται να πληρωθούν εντός του έτους το σύνολο των τιμολογίων Απριλίου και Μαΐου, πολλώ δε μάλλον εκείνα του Ιουνίου που είναι και εκκαθαριστικά. Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σχετικά με τις χρηματοροές του ΛΑΓΗΕ.
Οι πληροφορίες του Εnergypress αναφέρουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (ίσως όμως και αύριο Παρασκευή) θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα να πληρώνεται ο Απρίλιος, ενώ από εκεί και πέρα οι πληρωμές θα εξαρτηθούν από την ρευστότητα της ΔΕΗ και το πόσο γρήγορα θα ξεμπλοκάρουν τα 85 εκατ. ευρώ που περιμένει ο ΛΑΓΗΕ να μπουν στα ταμεία του από την επιστροφή ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο έλεγχος και στη συνέχεια θα κατατεθούν τα χρήματα που προορίζονται για πληρωμές παραγωγών. Ωστόσο μένει να αποδειχθεί.
 
Κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών προχωρούν τη Δευτέρα σε νέες διαδηλώσεις προκειμένου να ασκήσουν πίεση. Ο ΣΠΕΦ στην ανακοίνωσή του «τα βάζει» τόσο με το ΥΠΕΚΑ όσο και με τον ΛΑΓΗΕ. Για το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι «η πρόσφατη δημόσια δέσμευση από 30/10/13 του υφυπουργού ΠΕΚΑ για  οπωσδήποτε αποπληρωμή της παραγωγής των μηνών Απριλίου και Μαΐου και κατά πιθανότητα 90% και του Ιουνίου εντός του 2013, φαίνεται εν τοις πράγμασι να μην επιβεβαιώνεται».
Υποστηρίζει δε ότι «ο ΛΑΓΗΕ που φέρει βαρύνουσα ευθύνη ως εκ του νόμου αποκλειστικός διαχειριστής του λογαριασμού, προκλητικά δεν έχει αναλάβει καμία νομική πρωτοβουλία για να διεκδικήσει / διαφυλάξει τις εισροές των πόρων ΑΠΕ που τον αφορούν και προέρχονται από τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την ΔΕΗ».
 
Νομικές ενέργειες του ΛΑΓΗΕ

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ΛΑΓΗΕ προχωρά σε νέες νομικού τύπου ενέργειες και διεκδικήσεις για τη συμμόρφωση των εμπλεκόμενων φορέων με τα όσα ορίζουν οι νόμοι για το θέμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει στο παρελθόν το energypress, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ έχει ήδη προχωρήσει σε νομικές ενέργειες (εξώδικα κ.λπ.) για την ορθή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, μεταξύ άλλων και για το θέμα των συμψηφισμών που διενεργούνται από ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.

http://www.energypress.gr/news/Me-to-stagonometro-oi-plhrwmes-twn-fwtoboltaikwn

No comments: