Friday 29 November 2013

Ο ΛΑΓΗΕ δεν εχει λεφτά αλλά ο Σαμαράς "φέρνει" φωτοβολταικές επενδύσεις...

Θα υπογραψουν αραγε και αυτοι το new deal?

Η κινεζική εταιρία παραγωγής πανελ των επιχειρήσεων MiaSole και Global Solar Energy, Engensa στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανική Solibro, σχεδιάζουν να επενδύσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη εργου απε 1 GW στην Ελλάδα.
Οπως λεει το pv magazine o Πρόεδρος της Hanergy και Διευθύνων Σύμβουλος Λι Hejun πρόσφατα συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα για να συζητήσει τα επενδυτικά σχέδια του κινεζικού ομίλου στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Ο διευθύνων σύμβουλος της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ελλάδα προώθησης των επενδύσεων , του Invest in Greece , Στέφανος Ησαΐας , συμμετείχε επίσης στη συνάντηση .Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο , Hejun είπε ο Σαμαράς ότι h Hanergy ενδιαφέρεται να επενδύσει μέχρι € 1.500.000.000 ( 2.040.000.000 δολάρια ) στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ελληνική να αναπτύξουν ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης του 1 GW . Αυτό το χαρτοφυλάκιο σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο ,  θα προέρχεται τόσο από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα αλλα και φωτοβολταικά.  Περαιτέρω επενδύσεις που στοχεύουν στην ελληνική εθνική επιχείρηση ηλεκτρισμού , τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ( ΔΕΗ ) , καθώς και ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά είναι επίσης υπό εξέταση , σύμφωνα με τις εκθέσεις .

Φωτοβολταικά 


Τα σχέδια της Hanergy για φωτοβολταικά στην Ελλάδα δεν είναι ένα νέο πράγμα . Το καλοκαίρι του 2012 , η Hanergy είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο επενδύσεων στην ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ ) με στόχο την ανάπτυξη του 1 GW ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μέσα στο χρονικό πλαίσιο 2012-2016 . Ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο θα απαιτούσε μια επένδυση 1,8 δις €.Ένας εκπρόσωπος της ΡΑΕ δήλωσε στο περιοδικό pv ότι η ρυθμιστική αρχή εξέτασε τα επενδυτικά σχέδια Hanergy πολύ προσεκτικά και αποφάσισε να τα προχωρήσει. Η Οικονομική βιωσιμότητα των έργων ήταν εγγυημένη μέσω της συμμετοχής της τραπεζας της Κίνας  , η οποία θα στηρίξει τα σχέδια.  Ο λόγος που αυτά τα σχέδια δεν προχώρησαν τοτε , ειπε ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ, είναι ότι τον Αύγουστο του 2012, η ​​ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο νόμο που ανέστειλε την υποβολή νέων αιτήσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων και τη διαδικασία που εκκρεμούν .


Για το λόγο αυτό , o Hejun είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό οτι η Hanergy ενδιαφέρεται για την αγορά αδειών από επενδυτές  που δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου . Ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ δήλωσε στο περιοδικό pv ότι «η ελληνική νομοθεσία καθιστά δυνατή την επιλογή αυτή . Ένας κάτοχος αδείας ο οποίος για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να προχωρήσει με το επενδυτικό σχέδιο του επιτρέπεται να πωλεί την άδεια σε άλλον επενδυτή και η ΡΑΕ θα πρέπει να την εγκρίνει . " Αυτή ήταν η περίπτωση με την ιταλική ομάδα Enel , η οποία αγόρασε πρόσφατα άδεια για την ανάπτυξη 102,5 MW ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα .Το τρέχων δε φωτοβολταικό χαρτοφυλάκιο της Hanergy στην Ελλάδα περιλαμβάνει 5,5 MW με εργα επι εδάφους.
 
http://fotoboltaika.blogspot.com/2013/11/blog-post_28.html

No comments: