Friday 29 November 2013

Τι προβλέπει ο ΛΑΓΗΕ για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ την επόμενη διετία

Στα 4.474 MW εκτιμάται ότι θα ανέλθει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στο τέλος του 2013 στο διασυνδεδεμένο σύστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ που περιλαμβάνονται στο μηνιαίο δελτίο ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ που εξέδωσε το Νοέμβριο.

Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του λειτουργού, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2013 θα υπάρχουν εγκατεστημένα 1.540 MW αιολικών, 2.071 MW φωτοβολταϊκών επί εδάφους και 375 MW φωτοβολταικών στέγης ενώ η υπόλοιπη ισχύς θα προέλθει από υδροηλεκτρικά, βιομάζα και ΣΗΘΥΑ.
Όπως φαίνεται και από τους πίνακες που ακολουθούν, η διείσδυση των φωτοβολταϊκών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω μείωσης των εγγυημένων τιμών από την 1η Ιουνίου 2013. Όσον αφορά το 2014, ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι στο τέλος του έτους θα υπάρχουν εγκατεστημένα 4.699 MW έργων ΑΠΕ, ενώ για το 2015, ο λειτουργός της αγοράς προβλέπει ότι το Σεπτέμβριο του έτους, η ισχύς των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα θα ανέρχεται σε 4.998 MW.
Σημειώνεται πάντως ότι μετά από κάθε μηνιαία εκκαθάριση των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ, ο ΛΑΓΗΕ αναθεωρεί τις προβλέψεις του βάσει των πραγματικών στοιχείων διείσδυσης του συγκεκριμένου μήνα.

Δείτε παρακάτω τις αναλυτικές προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ ανά μήνα και τεχνολογία (κλικ στη φωτογραφία για πλήρες μέγεθος):

 
Το έλλειμμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ανήλθε σε 500,8 εκατ. ευρώ, ελάχιστα αυξημένο έναντι του Αυγούστου (+3,87 εκατ.) και αυξημένο κατά 160,17 εκατ. έναντι του Ιανουαρίου (δείτε εδώ αναλυτικά).
Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να υπολογιστούν τα νέα μέτρα για την αμοιβή των ΑΠΕ, τα οποία συζητούνται ακόμη, το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος του 2014 υπολογίζεται να φτάσει 713 εκατ. ευρώ. Ως γνωστόν η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να το μηδενίσει το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2014.

http://www.energypress.gr/news/Ti-problepei-o-LAGHE-gia-tis-egkatastaseis-APE-thn-epomenh-dietia

No comments: