Saturday 30 November 2013

ΕΕ: Δεν θα δεχθούμε ρωσικό βέτο για τη συμφωνία με την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχθεί ένα ρωσικό «βέτο» για το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η εποχή της «περιορισμένης κυριαρχίας έχει τελειώσει στην Ευρώπη» τόνισε ο Μπαρόζο. «Δεν θα υποκύψουμε στις εξωτερικές πιέσεις, και κυρίως από τη Ρωσία» πρόσθεσε. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι μία συνθήκη που αφορά μια διμερή συμφωνία να επιτρέπει ένα πιθανό βέτο από μια τρίτη χώρα. Αυτό είναι αντίθετο σε όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Υπό την πίεση της Μόσχας, η ουκρανική κυβέρνηση «πάγωσε» τα σχέδια υπογραφής της συμφωνίας με την Ευρώπη, πλήττοντας τα σχέδια της ΕΕ για την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με τους ανατολικούς της γείτονες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αλλάξει τη στάση του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προτείνοντας προς την ουκρανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της κεντρικής τράπεζας της χώρας οικονομικά κίνητρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Βίλνιους. 
 
http://www.energypress.gr/news/EE:-Den-tha-dehthoyme-rwsiko-beto-gia-th-symfwnia-me-thn-Oykrania

No comments: