Thursday 28 November 2013

Φωτοβολταϊκά: 8μηνες καθυστερήσεις για παραγωγούς – Οι λύσεις που προωθούνται

Θα ξεπεράσουν τους επτά μήνες οι υπερημερίες για την εξόφληση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ποσά. Όπως μεταδίδει το energypress, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών δεν πρόκειται να πληρωθούν εντός του έτους το σύνολο των τιμολογίων Απριλίου και Μαΐου, ούτε βέβαια τα εκκαθαριστικά του Ιουνίου.

—Κινητοποίηση επαγγελματιών παραγωγών για τις καθυστερήσεις

Εντωμεταξύ οι παραγωγοί βρίσκονται σε ρυθμούς κινητοποιήσεων με τον ΣΠΕΦ να καλεί σε συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου. Ο ΣΠΕΦ κάνει λόγο τόσο για αθέτηση δεσμεύσεων εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ όσο και για απάθεια μπροστά “στο ‘όργιο’ συμψηφισμών και άνισης μεταχείρισης σε βάρος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και των επαγγελματιών φωτοβολταϊκών παραγωγών του ηπειρωτικού συστήματος”.
“Ο ΛΑΓΗΕ μάλιστα που φέρει βαρύνουσα ευθύνη ως εκ του νόμου αποκλειστικός διαχειριστής του λογαριασμού, προκλητικά δεν έχει αναλάβει καμία νομική πρωτοβουλία για να διεκδικήσει / διαφυλάξει τις εισροές των πόρων ΑΠΕ που τον αφορούν και προέρχονται από τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την ΔΕΗ” αναφέρει ο ΣΠΕΦ.
Ο ΣΠΕΦ καταγγέλλει ότι οι επαγγελματίες παραγωγοί του ηπειρωτικού συστήματος επωμίζονται το σύνολο του βάρους των ελλειμμάτων σε αντίθεση με οικιακά φωτοβολταϊκά και υπόλοιπες ΑΠΕ που υποτίθεται ότι τυγχάνουν συγκριτικά ευνοϊκής μεταχείρισης.

—Το βάρος στους καταναλωτές;

Ο ΛΑΓΗΕ από την πλευρά του βλέπει το έλλειμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ να εκτοξεύεται με μοναδική πηγή αναστροφής της αυξητικής τάσης να απομένει μια νέα επιβάρυνση στους καταναλωτές της ΔΕΗ μέσω ΕΤΜΕΑΡ.
Συγκεκριμένα, ενώ το ΥΠΕΚΑ τον Ιούλιο αναπροσάρμοσε το ΕΤΜΕΑΡ με προοπτική ελλείμματος της τάξης των 439 εκατ. Ευρώ, στο τέλος του έτους, αυτό, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΛΑΓΗΕ θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 110 εκατ. Ευρώ θα καλυφθεί μέσω ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μεταφράζεται σε διπλασιασμό της επιβάρυνσης από 20 σε 40 Ευρώ ανά λογαριασμό.

—Κινήσεις για ξεμπλοκάρισμα

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το “Έθνος”, τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για “ένεση” ρευστότητας στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα , από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο θα διατεθούν στη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της θα τα ρίξει στην αγορά, περί τα 210-220 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 85 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για την πληρωμή καθυστερούμενων οφειλών προς τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά.

Οι κινήσεις για την παροχή ρευστότητας είναι:

- Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο έλεγχος για την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 85 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ. Αυτά σε 10 μέρες θα δοθούν για πληρωμές παραγωγών.
- Με εντολή του κ. Στουρνάρα, παρακρατείται αυτόματα από τους προϋπολογισμούς υπουργείων και δημόσιων φορέων το ποσό που οφείλουν στη ΔΕΗ. Πρόκειται για οφειλές ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία πάνε κατευθείαν στη ΔΕΗ. Με τη σειρά της θα τα ρίξει στο σύστημα (ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ) για πληρωμές. Τα μισά χρήματα θα δοθούν άμεσα και τα υπόλοιπα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.
- Σύντομα, μέχρι τέλος του χρόνου, κατατίθεται νομοθετική διάταξη με την οποία και οι κατά 100% θυγατρικές δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων θα συμψηφίζουν αυτόματα τις πληρωμές τους με οφειλές τους στη ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ποσά 30 με 40 εκατ. ευρώ.

http://www.econews.gr/2013/11/28/fotovoltaika-agora-elleimmata-108694/

No comments: